VIDEO: Jak básníkům chutná Slam Poetry

Petr Protivánek, mp, krk
5. 12. 2007 12:10
Jak básníci na pódiu pěli o Antiklausovi i o lásce

Brno - Vyřvat básnickou intimitu a nechat si za to vynadat od publika - i tak to chodí ve volném ringu recitačního klání Slam Poetry včetně vínkedového celostátní kola v brněnském klubu Fléda.

Nejde o tradiční recitační soutěž ani poklidný večer autorského čtení. Ve Slamu dochází k přímé konfrontaci autorského textu s publikem, které může pískat, bučet, vykřikovat; prostě dělat, co se mu zamane.

Stejně jako adepti na vítězství, mezi kterými se najdou skutečné originály, regulérní "blázni" i exhibicionisti, co by rádi do televize. To k takovému klání neodmyslitelně patří a poměr může být zhruba stejný jako v pop music. Ale na rozdíl od ní tu pořád zůstává pocit "živé" a nikým nediktované aktivity.

Letos se čím dál víc oblíbené klání neortodoxní poezie konalo už popáté. Na pódium byli postupně vpouštěni soutěžící, kteří se museli držet jen několika málo pravidel: nesměli kromě slov a vlastní mimiky a gestikulace používat žádné rekvizity. A museli se vejít časového limitu tří minut.

PROHLÉDNĚTE SI VIDEA

Slam Poetry: René Jahoda
Slam Poetry: René Jahoda | Foto: Ondřej Bojo

"Jsem plazem, jsem rybou, jsem Darwinovou chybou," sděloval v emotivním proudu slov Bohdan Bláhovec z Plzně, kterého divácká porota poslala na stříbrný stupínek. Ostravský Martin Jůza vsadil na ležérní projev a svůj text jednoduše četl z ruky.

Kromě nich vystoupilo dalších pět adeptů, kteří uspěli v podzimních regionálních kolech konaných v desítce měst. Výhru třicet tisíc korun si "vyimprovizal" Jakub Foll z Prahy, který na pódiu skládal báseň na základě slova "slovo" vyřčeného slečnou Janou z publika.

Tradici Slam Poetry vznikla v 80. letech v Chicagu a od té doby si volná básnická disciplína získala velkou popularitu. Důraz se klade především originální pojetí recitace, které hodnotí porotci vybraní z řad diváků.

V posledních letech slaví největší úspěchy texty napůl připravené a napůl improvizované. Slamů se v Česku zúčastnila řada různorodých osobností od básníků Jaroslava Pížla nebo Víta Kremličku, přes performery Mariana Pallu, Tomáše Vtípila nebo Alexe Švamberka po MC Apoku (Naše Věc) nebo MC Cossigu.

 

Právě se děje

Další zprávy