Váša: Landa v Národním? Jen komerční strategie

Jitka Gráfová
24. 4. 2008 7:41
Petr Váša v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Foto: Oficální stránky

Praha - Básník a literát Petr Váša se ohradil proti uvedení nové hry Daniela Landy Tajemství zlatého draka v brněnském Národním divadle. Sepsal prohlášení a vyzval veřejnost, aby se k němu připojila. Internetové stránky ale napadli hackeři.

Zásadní otázka, kterou namítají i ti, kdo Landu nemusejí. Není výš svoboda slova a vyjadřování?
Samozřejmě. Moje prohlášení proto nic nepožaduje (není tudíž peticí), zákaz představení už vůbec ne. Je to prostě vyjádření mého názoru, ke kterému mají možnost se připojit další lidé. Ze závěru textu jasně vyplývá, že počítám s uvedením Zlatého draka a navrhuji alternativní „doprovodnou akci". Využívám tímto způsobem svoje právo na svobodu slova.

Kolik lidí se k petici vlastně přidalo?
Předtím, než byla stránka dočasně zablokována, to bylo přes stovku podpisů (nepočítám ty různé legrácky, kterými se pisatelé snaží akci „oživit"). Poté, co nás kontaktovali landovští hackeři, protože masivním útokem na naši stránku sami zahltili svůj server, byla stránka obnovena. Včera dopoledne mi ale různí lidé sdělovali, že po podpisu jejich jméno zmizelo. Dnes to bylo chvíli v pořádku, teď už zase jména mizí. Děláme, co je v našich silách a omlouváme se za tyto zmatky. Nepočítali jsme s tak agresivní snahou podpisovou akci umlčet. Považuji to za zajímavý příspěvek k tématu svobody slova a vyjadřování.

Neuvažujete, že se nějak spojíte se zastupiteli ze Strany zelených, kteří jsou rovněž proti uvádění Landovy hry?
To mě nenapadlo. Moje prohlášení je soukromým počinem, týká se spíš estetiky než politiky. Oceňuji, když se k  němu připojí kdokoliv, ale chtěl bych udržet formát zveřejněného osobního stanoviska.

Proti Landovi se postavili i někteří brněnští zastupitelé...
Proti Landovi se postavili i někteří brněnští zastupitelé... | Foto: Roman Souček

Jste pro či zákaz Landovy stažení hry všude, nebo vám jen vadí, že to bude v brněnském Národním divadle?
Zakazování je to poslední, co bych požadoval. Mám pocit, že spojení s Národním divadlem má jaksi „posvětit" image Daniela. Landy jako úctyhodného „národního umělce" produkujícího mimořádně kvalitní a oduševnělá díla, proti čemuž se rozhodně ohrazuji. Nechávám stranou argument, že se tak má dít za peníze daňových poplatníků, na což mě opakovaně upozorňuje spousta lidí; nejsem lakomý. Pokud by se ale tvůrci Draka rozhodli přesunout své aktivity do nějakých komerčních prostor, nepovažoval bych to za špatný nápad.

Landa je nejprodávanějším českým zpěvákem; i o jeho muzikály Krysaře a Tajemství byl velký zájem. O čem to podle vás svědčí?
O tom, že spousta lidí potřebuje slyšet a vidět něco takového.

Daniel Landa
Daniel Landa | Foto: Roman Souček
Čtěte také:
Blog dramaturga Petra Minaříka: Nevítám Nevítám
Zpěvák Landa těžce havaroval v rallye. Byl v bezvědomí
Daniel Landa je veřejně pandalizován

S čím u lidí vítězí?
Abych to mohl přesně popsat, musel bych se vžít do duše jeho fanouška, což bych momentálně dost nerad. Ale vzhledem k tomu, že se v součanosti odkazuje k C. G. Jungovi, doporučuji třeba klasickou jungovskou studii Rudolfa Starého Potíže s hlubinnou psychologií, tam myslím najdete odpověď.

Je to prohra, že o něčem takovém se v Česku v roce 2008 vůbec musí diskutovat, nebo je to naopak ukázka, že to lidem není jedno.
Je to prostě tak. Prohrou by bylo, kdyby diskuze byla kvůli nějakým obchodně-mocenským tlakům omezována.

Použil jste termín komerční nacionalismus. Myslíte, že pro Landu je finanční úspěch víc než vedlejší efekt jeho „svatého počínání"?
Já jeho počínání vnímám jako velmi racionální komerční strategii.

Můžete Landu charakterizovat jako umělce? Má talent - resp. jaký je váš názor na talent a morálku? Viz třeba nedávná kauza Nohavica.
Mám na to dost vyhraněný názor a nechám si ho spíš pro sebe, abych neovlivňoval úsudek jiných lidí a nikomu díky své zaujatosti nekřivdil.

Landa nedávno uvedl, že přemýšlí o anketě - a v případě, že si lidé budou přát jeho odchod ze země, odejde. Co na to říkáte?
Připadá mi to jako podivuhodný pokus o novou kapitolu v dějinách marketingu. Mrzí mě, že stránka www.nevitam.cz je tak zuřivě napadána jeho příznivci; mohlo jít o pěknou alternativu k tomuto úžasnému nápadu.

Budete se nějak bránit proti výrokům pan Plachého, který o vás tvrdí, že jste „zastydlý avantgardista"? Nebo takhle: není pozoruhodné, že Landovi a jeho slovům „podlehne" člověk, který se sám označí za hudebního avantgardistu? Stejné je to třeba s Jiří Grygarem a Ordo Lumen Templi. Má Landa takové charisma, nebo vzbudí něco sympatizujícího „v příjemcích"?
Tomu moc nerozumím, protože mě jeho tzv. charisma nechává zcela chladným - asi nemám příslušné buňky na to, aby mi onen „bububu" styl připadal jiný než legrační. Kouzlo nefunguje. V „příjemcích" něco sympatizujícího jistě bude - a legrace to asi nebude žádná. Slovní spojení jako „zastydlý avantgardista" se myslím komentují sama, není třeba, abych se k tomu vyjadřoval -  je asi dobře, že takto do celé kampaně vstupuje prvek bezděčného humoru.

 

Právě se děje

Další zprávy