Valena vystavuje v Praze betlémy

ČTK, dab
30. 11. 2005 15:00
Praha - České betlémy vystavuje do 8. ledna Muzeum hlavního města Prahy. Kolekce ze sbírky výtvarníka Františka Valeny, předsedy Spolku českých betlemářů, představuje různé historické typy lišící se podle regionů.
Dřevěný betlém (ilustrační foto)
Dřevěný betlém (ilustrační foto) | Foto: www.betlem.cz

Jsou mezi nimi i nové včetně Valenových jesliček s figurami v životní velikosti. "Sbírám betlémy už více než deset let a mám jich stovky," řekl autor výstavy. Jsou dřevěné i papírové, vyřezávané nebo jen malované, barevné i nebarevné, malé a velké, více než sto let staré i novější.

Valena dříve betlémy kupoval, v poslední době je většinou dostává. Největší - šestimetrový - získal v Ústí nad Orlicí. Betlém patřil majiteli textilní továrny a jeho dvě dcery jej měly v dědictví po čtyřicet let spravedlivě rozdělený na dvě poloviny. Valenovi se podařilo získat obě půlky.

Betlemářskou oblastí je například Příbramsko, okolí Třeště a Třebíče na Vysočině, Králíky v Orlických horách i Ústeckoorlicko. Posedlost lidí, kteří betlémy zhotovovali, byla podle tohoto sběratele úctyhodná. Mnohdy jim věnovali veškerý volný čas. Na trzích v Praze a ve Vídni se doma vyráběných betlémů prodávaly stovky tisíc.

"Většinou se ke mně betlémy dostanou poničené, ale baví mě je restaurovat - vrátit jim ručičky, nožičky... prostě život," řekl Valena. Je to podle něj práce, kterou by nikdo nezaplatil.

Poslechněte si audio:

V Ústí nad Orlicí nebo v Třešti podle něj dosud není problém vidět betlémy v domácnostech. Lidé jich mají plné domy, nechávají je postavené po celý advent a přes Vánoce. "Jezdí tam autobusy turistů," dodal.

První jesličky ve střední Evropě zřejmě postavili jezuité v pražském kostele sv. Klimenta roku 1560. Přechodný zákaz jejich instalování v katolických kostelech v 18. století vedl k tomu, že si je šlechtici a pak i prostí lidé začali stavět doma sami.

 

Právě se děje

Další zprávy