Válečné fotografie v Jindřichově Hradci

dab
5. 11. 2005 0:00
České Budějovice/Jindřichův Hradec - Druhou světovou válku připomíná výstava v hradeckém Národním muzeu fotografie.
Foto z výstavy
Foto z výstavy | Foto: Aktuálně.cz

Návštěvníci shlédnou v prostorách jezuitské koleje unikátní soubor více než 70 fotografií z archivu ruské tiskové agentury RIA Novosti, jež vznikla za války pod názvem Sovětská informační kancelář.

O výstavě hovoří ředitel muzea Miroslav Paulík

Výstava nazvaná Lidé, kteří zvítězili ve válce přináší svědectví sovětských fotoreportérů - Dmitrije Baltermanca, Maxe Alperta, Anatolije Garanina, Georgije Zelmy, Ivana Šagina a dalších - od přepadení země v červnu 1941 přes ústup vojska, utrpení civilního obyvatelstva, postup fronty na západ a dobytí Berlína až k osvobození Prahy. "Žijeme v době, kdy kolem nás v televizi létají kulky a my si myslíme, že jsme neprůstřelní. Proto je dobře připomenout, že válka před 60 lety neskončila, je stále přítomná a pořád stejně hrůzná," řekl ředitel muzea Miloslav Paulík.

Muzeum pořádá výstavu, která je věnována 60. výročí ukončení druhé světové války a 60. výročí pražského povstání, ve spolupráci s ruským velvyslanectvím. Podle Paulíka dal tento projekt nahlédnout do bohatého archivu, jež možná muzeum využije i v budoucnu. Zvláštní pozornost je věnována 1. československému armádnímu sboru, který bojoval po boku Rudé armády. Součástí výstavy jsou dvě diskuse s válečnými zpravodaji Janem Šibíkem a Jaromírem Štětinou o soudobých konfliktech, o válkách v Iráku, Libérii, Angole a Afghánistánu.

Vernisáž se uskuteční dnes od 17 hodin, výstava potrvá do 27. listopadu a je otevřena denně mimo pondělí od 12:00 do 17:00.

 

Právě se děje

Další zprávy