Tomáš Töpfer se ujímá vlády na Vinohradech

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 6. 2012 13:27
Tomáš Töpfer byl uveden do funkce ředitele Vinohrad
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Dramaturgický plán příští sezony, který počítá i s Gogolovým Revizorem v režii věhlasného ruského divadelníka Olega Tabakova, představil hercům i zaměstnancům pražského Divadla na Vinohradech (DNV) nastupující ředitel Tomáš Töpfer. Do funkce ho uvedl radní pro kulturu Václav Novotný. Ujme se jí 1. září, už od února na ní se svým týmem pracoval. Premiéru bude mít celkem deset inscenací.

V lednu Töpfera na tento post jednoznačně doporučila komise složená ze zástupců města a divadelních odborníků. V čele vinohradské scény dvanáctou sezónu stojí Jindřich Gregorini, kterému je dvaasedmdesát let a již dříve prohlásil, že odejde do důchodu.

Töpfer si jako vítěz výběrového řízení vypsaného pražským magistrátem přivádí z Fidlovačky uměleckého šéfa Juraje Deáka, dále šéfdramaturga Jana Vedrala a ekonomku Radku Pipkovou, která byla v letech 1995-2006 správní ředitelkou Městských divadel pražských (MDP).

Stropnický musel pryč

Od února Töpfer konzultoval s odstupujícím ředitelem DNV Jindřichem Gregorinim nadcházející sezonu; nechtěl, aby se bezprostředně po jeho nástupu na jevišti objevovaly hry, které připravil někdo jiný. Kvůli tomu, že byly zrušeny přípravné práce na inscenaci Amadeus, odstoupil 1. dubna umělecký šéf Martin Stropnický, k 31. srpnu se svou ženou Veronikou Žilkovou podali výpověď.

Ke stejnému datu odchází herec Jan Holík a na vlastní žádost i Ladislav Frej, který se angažoval v mediálních diskusích kolem Töpferova jmenování. Padla slova o tom, že snaha ovlivnit příští sezonu je neetická, i když Töpferova koncepce s tím počítala.

Foto: ČTK

Prvními novinkami Vinohrad budou v listopadu hra Noëla Cowarda To byla moje písnička! v režii Petra Kracika a Topolova Kočka na kolejích. Objeví se Shakespearovo Zkrocení zlé ženy v Deákově režii a v lednu 2013 komedie Neila Simona Vstupte..., v níž tu kdysi excelovali Vlastimil Brodský a Josef Bláha.

"Koncem února uvedeme méně známé Ibsenovo drama Rosmersholm pod názvem Rebeka s Dagmar Havlovou v titulní roli a pak v české premiéře hru Toma Stopparda v originále nazvanou Hapgoodová v režii Radovana Lipuse. Před koncem sezony připraví Daniel Hrbek Ostrovského Les a režisér Martin Čičvák Andorru Maxe Frische," uvedl Töpfer.

"Tabakov tu mnohokrát byl, hrál tu, vyučoval i natáčel, ale nikdy nerežíroval. Revizor má mít premiéru 19. dubna. České divadlo zná a moc se na tuto práci těší," řekl Töpfer. Z Fidlovačky budou podle něj na Vinohradech v první sezoně hostovat Otakar Brousek mladší, Petr Rychlý a Marek Holý.

Co čeká Vinohrady?

"Divadlo dostáváme ve fungujícím stavu," uvedl Töpfer v hledišti a poděkoval Gregorinimu, že při předávce "štafetový kolík neupadl". Dramaturgický plán připravil do roku 2017, kdy divadlo oslaví 110. výročí. Chce stabilizovat soubor, repertoár i diváky, hercům nabídnout spoustu krásné práce, aby cítili příslušnost k této scéně, hodlá také zlepšit jejich finanční ohodnocení.

První novinkou sezony bude v říjnu muzikál Jak udělat kariéru snadno a rychle v režii Radka Balaše. Byl však v plánu bývalého uměleckého vedení, stejně jako Kočka na kolejích režiséra Michala Pavlíka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Navštívíte Divadlo na Vinohradech?

 

Právě se děje

Další zprávy