Technika v domácnosti v technickém muzeu trochu skřípe

Ivan Adamovič
28. 1. 2013 17:19
Muzeum nabízí spíš firemní prezentaci nádobí a elektrospotřebičů
Foto: Vojtěch Marek

Recenze - Národní technické muzeum v Praze zahájilo svůj provoz po rekonstrukci v roce 2011 čtyřmi novými stálými expozicemi. Ke konci loňského roku k nim přibyla další nazvaná Technika v domácnosti. Dostojí poměrně vysoko posazené laťce kvality, kterou se vyznačovaly expozice jako Astronomie nebo Tiskařství? Bohužel ne.

První pochybnosti napadnou návštěvníka hned po vstupu do sálu. Ocitne se totiž de facto ve firemní prezentaci dvou českých výrobců, ETA a Tescoma. Ne že by si tito špičkoví výrobci své místo v expozici nezasloužili, ale přece jen - není v tomto případě překročena hranice mezi muzejní činností a product placementem? Není i kvůli nim celá výstava představena chronologicky od současnosti do poloviny 19. století, aby byly tyto firmy co nejlépe na očích?

Obě české firmy slaví kulatá výročí, takže jejich zviditelnění v muzeu je třeba vidět jako součást firemní propagace. ETA se stala přímo partnerem výstavy a přispěla na ni finančně. Muzeu jako příspěvkové organizaci ne zrovna movitého ministerstva kultury se jistě každý další příspěvek hodí... ale co naplat, když chvíli zaváháte, jestli jste se neocitli spíše někde v zákaznickém centru.

Součástí první sekce jsou tři obrazovky předvádějící krásy kuchyňského vybavení, ale během mé návštěvy fungovaly jen dvě. Třetí byla nebesky modrá s nápisem Disk Boot Failure.

Další podivností je úvodní text na panelu, na který vám padne zrak jako první. Je na něm popis výstavy, který jako by byl přejat z nějakého vágně formulovaného výstavního záměru, nicneříkající a do značné míry i zavádějící pasáž o tom, že ve století techniky se můžete vyhnout téměř veškeré technice kromě té kuchyňské.

Foto: Aktuálně.cz

Od kávovaru k raketě V2

Zvláštním nápadem bylo také protknout výstavní prostor sloupy s řadou dat, která snad měla zasazovat vystavené výrobky do kontextu vývoje světových událostí. Ale ruku na srdce - když se chcete pokochat historickými odstředivkami a vysavači, zajímá vás, v jakém roce byla vypuštěna nacistická raketa V2, nebo kdy se projel po Měsíci Lunochod?

Výstava je ve velmi omezené míře multimediální. Nová média zastupuje několik filmových smyček s dokumentárnímy záznamy. Aby hluk nerušil okolí, vychází zvuk z plastových „deštníků" visících návštěvníkům nad hlavou. Ne všechny deštníky ale mají odpovídající projekční plátno. Z jednoho se například ozývá jen nepříjemný, asi minutu trvající randál z jakési anonymní jídelny.

Architektura expozice vyvolává dojem, že se muzeum tak vyčerpalo náročnými expozicemi z roku 2011, že mu na tuto již nezbylo dost peněz a elánu. Domácí spotřebiče jsou umístěny v barevných boxech, na mnohé z nich si můžete sáhnout, ale po originalitě výstavní koncepce ani vidu, ani slechu. Vlastně ano, uprostřed sálu je kovová rampa s ochozem. Když na ni vylezete po schůdkách, uvidíte tři šicí stroje, které byste jinak neviděli, a to je vše. Ještě tam putují exponáty v jakémsi páternosteru, takže máte-li dost času, můžete si je prohlédnout všechny. Střídají se s dobovými reklamními plakáty, ale ty jsou tu jen v podobě barevných reprodukcí, což opět snižuje hodnotu vystaveného.

Foto: NTM

Návštěvníci z vesmíru

Jinak si samozřejmě divák zvědavý na podoby kuchyňských pomocníků v průběhu staletí přijde na své. Nejatraktivnější jsou pastelově barevné spotřebiče z 60. let, ale i avantgardnější design z let sedmdesátých. Významné místo tu má představení nejvýznamnějšího poválečného designéra elektrických spotřebičů, Stanislava Lachmana. Nejen kvůli jeho práci právě pro značku ETA, ale i kvůli období, kdy vedl designérský tým podniku Kovotechna.

Foto: Vojtěch Marek

Právě jeho skupina přispěla k tomu, že se část českých kuchyní ze 60. let začala podobat kulisám ze starého sci-fi filmu. Začal to víceúčelový kuchyňský automat s hrdým názvem Super robot. Pokračovalo se vysavači Jupiter a Pluto, což vedlo k řadě dobových kreslených vtipů na téma, zda tyto výrobky skutečně pocházejí z naší planety.

Jestliže jsme u ostatních expozic muzea kritizovali nedostatečnou interaktivitu, platí to pro Techniku v domácnosti dvojnásob. Není tu nic, s čím by například děti mohly točit, co by mohly zapínat a tak se alespoň částečně odreagovat a pobavit. Ani dospělí tu nenajdou žádné důmyslnosti ani pohledy do útrob přístrojů. Namátkou mě napadá třeba rozpůlená záchodová mísa v libereckém IQ parku ukazující funkci splachovadla.

Situaci nezachraňují ani popisky. Ty se dělí na klasické strohé informace s názvem výrobku, jménem designéra a rokem výroby a na několik obecnějších tabulí. Ale nedozvíme se žádné zajímavosti ke konkrétním vystaveným předmětům.

Náprstek do každé rodiny

Ve starší recenzi pro Aktuálně jsem idealisticky navrhl, že by mohla tato expozice zahrnovat funkční kavárnu vybavenou retro spotřebiči. Bohužel na to není tato část budovy muzea dispozičně vybavená. Návštěvník se tedy musí spokojit s klaustrofobním suterénním bufetem, který rozhodně není něčím, čím by se moderní muzeum mohlo chlubit.

Foto: Vojtěch Marek

Z bufetu se ale dostanete do přidružené výstavy Jak Fingerhut k Náprstkovi přišel aneb 150 let Českého průmyslového muzea. Ta svou atraktivitou stálou expozici téměř překonává. Odhaluje neznámou tvář cestovatele a sběratele Vojty Náprstka (Fingerhut bylo jeho původní příjmení), který byl nucen nalézt po roce 1848 na čas útočiště ve Spojených státech. Tam ho zaujaly nejrůznější strojky na usnadnění života hospodyňkám. Začal je tedy sbírat a s pomocí této sbírky, kterou posléze dovezl do Čech, se pokoušel přispívat také k osvobození českých paní a dívek od dřiny.

Foto: Vojtěch Marek

Atmosféru starých časů poněkud narušují moderní spotřebiče, které jsou osazeny podél stěn a vypadají, jako by na ně v expozici o dvě patra výše už nezbylo místo. Věnujte raději pozornost exponátům, které Náprstek získal díky finanční sbírce a darům přátel. Občas působí až jako sbírka kuriozit - čepička pro koně proti úpalu, skleněná pastička na šváby nebo nejrůznější cestovní soupravy.

Kuriozitou je i fakt, že Náprstkem založené Průmyslové muzeum, které mělo ukazovat nejnovější technické vynálezy, se postupem času proměnilo v Náprstkovo muzeum prezentující přírodní a archaické kultury.

Do kdy bude tato pozoruhodná „střednědobá" výstava otevřena, se nikde na stránkách Národního technického muzea nedočtete. Musíte zalovit na internetu a dozvíte se, že až do 31. srpna tohoto roku.

Technika v domácnosti. Národní technické muzeum. Trvá do 31. srpna 2013. Otevřeno: úterý - pátek 9-17:30, první čtvrtek v měsíci:  9-20:00, sobota a neděle 10:00-18:00.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy