Tanec Praha zahájí zpodobění Cohena a Mahlera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 5. 2011 13:40
Letošní festival zahájí dánský soubor Granhøj Dans
Granhřj Dans: Dance me to the end on/off Love
Granhřj Dans: Dance me to the end on/off Love | Foto: Tanec Praha

Praha - Dánský soubor Granhøj Dans zahájí 6. června v divadle Ponec festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2011, který se koná do 29. června v Praze a dalších devíti městech Česka. Během úvodního představení předají organizátoři ocenění vítězům festivalu Česká taneční platforma 2011.

Dánský soubor nabídne vizuálně-taneční koncert Dance me to the end on/off Love, který je inspirován skladbami kanadského hudebníka Leonarda Cohena, a choreografii 2men2mahler čerpající z hudebního odkazu Gustava Mahlera. "Živá hudba na scéně podtržená strhujícími výkony kytaristů plyne v dokonalé symbióze s tanečníky, kteří jemně dotvářejí obrazy konvenující hudební předloze," popsala představení Yvona Kreuzmannová.

Největším lákadlem festivalu je zřejmě představení Sutra, které vytvořil v produkci londýnského divadla Sadler's Wells vlámský choreograf a tanečník Sidi Larbi Cherkaoui se 17 mladými buddhistickými mnichy z původního šaolinského kláštera z čínské provincie v čínské provincii Che-nan.

"Tři představení od 25. do 27. června v Hudebním divadle Karlín budou výjimečnou událostí, protože Cherkaoui se rozhodl, že letos je poslední rok, kdy bude s touto skupinou mladých tanečníků vystupovat," upozornila Kreuzmannová.

O zakončení festivalu se 29. června v Hudebním divadle Karlín postará slavný britský tvůrce Akram Khan. Se skupinou tanečníků z Asie, Evropy a Blízkého východu představí svoji nejnovější choreografii Vertical Road.

Novým festivalovým prostorem bude letos Nová scéna Národního divadla. V dalším programu diváci například vystoupení ikony současného kanadského tance Louise Lecavalierové. Festival nabídne také dětská představení, workshopy, výstavu a dokonce taneční cykloperformanci.

Taneční vystoupení se kromě Prahy odehrají například i v Českém Krumlově, Brně, Plzni nebo Pardubicích. Více informací včetně programu je na www.tanecpraha.cz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy