Švankmajerův Otesánek míří na divadelní prkna

Pavel Vondra
8. 12. 2007 9:00
Skotové připravují hru vycházející z úspěšného filmu
Filmový plakát k anglickojazyčné verzi Švankmajerova Otesánka
Filmový plakát k anglickojazyčné verzi Švankmajerova Otesánka | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Glasgow - Filmové zpracování známé české pohádky o Otesánkovi, které před sedmi lety natočil Jan Švankmajer, bude mít divadelní podobu.

Nevznikne však v Čechách, ale na britských ostrovech, konkrétně ve Skotsku. Tamní první scéna, Národní divadlo Skotska, zařadilo hru Little Otik  - pod stejným jménem byl vítěz Českého lva za nejlepší film roku 2002 distribuován v anglickojazyčném světě - na program pro příští rok.

S premiérou inscenace, na níž se podílí také divadelní společnost Vanishing Point se sídlem v Glasgow, se počítá na květen 2008. Jak v rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdila generální manažerka VP Severine Wyperová, hra vzniká se souhlasem Jana Švankmajera.

"Celý nápad se zrodil někdy v loňském roce. Náš umělecký ředitel viděl Malého Otíka na přehlídce Švankmajerových filmů a strašně se mu líbil. Slovo dalo slovo a výsledek je ten, že v květnu uvedeme hru, která z filmu vychází," uvedla Wyperová pro Aktuálně.cz.

Ovce jménem Skye. Jedna z her na repertoáru NTS
Ovce jménem Skye. Jedna z her na repertoáru NTS | Foto: NTS

Bližší podrobnosti ohledně inscenace podle ní nebudou známy dříve než v lednu. 

Surrealista Švankmajer se ve filmu tolik nespoléhal na animaci; pohádka se v jeho pojetí mění v nebezpečně zábavný útok na nejrůznější tabu spojená s manželstvím a zrodem dětí. Nechybí ani jeho typické pohrávání si s mytologií včetně odkazu na to, že Otesánek je pomstou přírody za to, že se jí hlavní hrdinové vzepřeli.

Program divadla na příští rok byl představen tento týden. Ne všichni jsou z něj nadšeni. Divadelní kritička listu Scotsman Joyce McMillanová jej například označila za "o něco méně vzrušující než některé předchozí sezóny".

"Je ale těžké říct, zda se jedná jen o pauzu, kdy se připravují na svůj další velký projekt, nebo o strukturální problém," dodala.

Národní divadlo Skotska funguje teprve několik let a plní především produkční roli. Nemá například vlastní budovu, a tak jím uváděné inscenace, na nichž se podílejí špiškoví skotští autoři, režiséři a herci, objíždějí existující scény ve Skotsku, ostatních částech Británie i v zahraničí.

Dosud největší úspěchy sklízelo s hrou Black Watch o stejnojmenné skotské vojenské jednotce, která slouží v britských ozbrojených silách a působí mimo jiné v Iráku.

Autor předlohy Gregory Burke získal minulý měsíc v Londýně od sdružení britských dramatiků ocenění za nejlepší britskou hru roku. Inscenace získala také mnoho dalších cen a v příštím roce s ní Skotové vyrazí do Austrálie a na Nový Zéland.

 

Právě se děje

Další zprávy