Stavbou roku je i administrativní centrum v Hradci

Kultura Kultura, Tereza Kozlová
21. 10. 2008 7:13
Mezi vítězi je také hotel a dálniční most

Praha - Lidé budují mnoho zdí, ale málo mostů - věta nositele Nobelovy ceny za mír Dominiqua Georgese Pireho se stala mottem slavnostního večera, na kterém Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství vyhlásila výsledky šestnáctého ročníku soutěže Stavba roku.

Z patnácti nominovaných děl realizovaných na území České republiky od června 2007 do května 2008 porota vybrala pět nejlepších, kterým přiřkla prestižní titul.

Z celkového počtu 61 staveb přihlášených do letošního ročníku soutěže jich 27 postoupilo do druhého kola. Odborná porota v čele s Radomírou Sedlákovou pak všechny navštívila a vybrala z nich patnáctku finalistů. Z nich byla v Betlémské kapli slavnostně vyhlášena pětice vítězů.

Stavbou roku jsou rekreační a sportovní komplex Park Holiday v Praze architekta Petra Suskeho, Moravský zemský archiv v Brně ateliéru A Plus, zavěšený most na D 47 ateliéru Stráský, Hustý a partneři, obytný soubor Horní Počernice ateliéru Hlaváček a partner a Administrativní centrum Královéhradeckého kraje, jehož autorem je Pavel Tušl.

Mezi kritéria, kterými se porota při svém výběru řídí, patří především architektonické vyznění díla, ale například délka realizace a kvalita ve vztahu k celkovým nákladům, úroveň investorského záměru i vliv stavby na ekologii.

Kromě pětice nejlepších stavebních děl vybraných odbornou porotou byly oceněny ještě další stavby. Cenu předsedy senátu získal Domov sociální péče Hagibor za zdařilé skloubení rekonstrukce historické budovy s moderní přístavbou.

Cenu ředitele Státního fondu rozvoje bydlení získal bytový dům Tatarkova coby dobrý příklad regenerace velkých panelových sídlišť.

Trofej ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury má estakáda silnice 1/7, která přispívá ke zvýšení bezpečnosti na důležité komunikaci směrem do Německa.

Cenu primátora hlavního města Prahy pak získala rekonstrukce donedávna zcela zapomenutého vinohradského ateliéru Ladislava Šalamouna, který nyní využívá pražská AVU.

Kromě odborníků vybírali z patnácti nominovaných staveb také laici. Své preference mohli vyjádřit prostřednictvím internetových stránek. Hlasování se zúčastnilo téměř 45 tisíc lidí, kteří zdaleka nejvíc ocenili administrativní centrum Královéhradeckého kraje, pražské metro na trase Ládví - Letňany a multifunkční fotbalový areál SK Slavia v Praze.

Další informace najdete na adrese  www.stavbaroku.cz

 

Právě se děje

Další zprávy