Státní opera odvolala stávku, odbory jsou v pohotovosti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 12. 2011 19:52
Protestují proti sloučení s operou Národního divadla
Foto: Jan Langer

Praha - Odboráři Státní opery Praha po dohodě s ředitelem Národního divadla (ND) a prozatímního šéfa Státní opery Praha (SOP) Ondřejem Černým odvolali stávku, kterou chystali na středu na protest proti sloučení s operou ND plánovanému od 1. ledna.

Černý přistoupil na požadavky odborů. ČTK to po večerním jednání organizátorů protestu s Černým řekl předseda operní odborové organizace Miroslav Svoboda.

"Pan Černý přistoupil na všechny body dohody, které jsme mu předložili. Vzhledem k nevyjasněné situaci na ministerstvu kultury, kde se spekuluje o odchodu ministra Jiřího Bessera však zůstáváme ve stávkové pohotovosti," uvedl Svoboda. Dodal, že ráno bude soubor zkoušet a diváci nepřijdou o středeční představení Donizettiho Lucie z Lammermooru.

Foto: Aktuálně.cz

Odboráři mimo jiné požadovali samostatný rozpočet pro Státní operu v rámci ND, samostatné vedení opery a možnost podílet se na výběrů šéfů, zachování samostatných souborů orchestru, sboru a baletu Státní opery, vydání nových platových výměrů nebo umožnění návratu zaměstnanců, kteří dostali výpověď k 31. prosinci 2011.

"Vzhledem k tomu, že se vzájemnou dohodou podařilo ochránit práva zaměstnanců v souvislosti se sloučením SOP s Národním divadlem k 1. 1. 2012, odvolaly odborové organizace působící ve Státní opeře Praha stávku, vyhlášenou na dny 7. až 9. 12. 2011," píše se ve společném prohlášení zástupců odborů a vedení Státní opery.

Do stávky se měl zapojit orchestr, balet i sbor Státní opery a řada dalších profesí. Organizátoři varovali, že se může protáhnout do pátku.

Rozhodnutím ministerstva bude od 1. ledna 2012 SOP majetkově propojena s Národním divadlem (ND), postupně se vytvoří jeden baletní a jeden operní soubor prozatím se dvěma orchestry a dvěma sbory. Odborové organizace SOP sloučení souborů odmítají.

Toto stanovisko na své červencové schůzi podpořil i Senát, který těsnou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné. Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo přes 18 000 lidí.

Hlavním důvodem reformy pražské operní scény je podle ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) především účelné vynakládání finančních prostředků

Čtěte také:
Státní opera vypískala Černého za obhajobu slučování

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy