StartPoint v DOX: Sladká krychle vyhrála nad muzeem psů

Kultura Kultura
13. 9. 2013 16:30
StartPoint představuje v DOXu pestrou kolekci z celé Evropy
Bianca Basan: Portál, anatomie vnitřního prostoru, cyklus fotografií 2012-2013. Fotografie, analogový snímek, tisk na papíře, různé rozměry.
Bianca Basan: Portál, anatomie vnitřního prostoru, cyklus fotografií 2012-2013. Fotografie, analogový snímek, tisk na papíře, různé rozměry. | Foto: dox

Praha - Nikdy neexistující muzeum psů nebo polystyrenová krychle naplněná zkaramelizovaným cukrem. V pražské galerii DOX se v rámci projektu StartPoint představilo osmnáct studentů evropských uměleckých škol. Na jedenáctém ročníku soutěže označila za nejlepší mezinárodní porota dílo Matey Bakuly z Bosny a Hercegoviny.

Právě Bakula je autorkou polystyrenové krychle. Instalace, na níž použila asi třicet kilogramů cukru, si pohrává s vlastnostmi všedních materiálů a staví je do nového světla. Částečně zkaramelizovaný cukr připomíná pryskyřici a stejně jako její další vystavená díla překvapuje svou promyšlenou jednoduchostí.

Podívejte se na nejzajímavější exponáty StartPointu v DOXu:

„Občas je příjemné potkat se s uměním, jaké dělá Matea Bakula. Přímočarým, bez předstíraných ambicí a navíc vizuálně zajímavým," popsal vítězku z umělecké školy v Utrechtu Radek Váňa, jeden ze čtyř členů poroty.

Podle hlavního kurátora Pavla Vančáta byl letošní ročník soutěže mimořádně silný. Kurátorský tým mapoval diplomové práce studentů 34 uměleckých škol z 16 evropských zemí a vybraná sestava představuje v DOXu pestrou a svěží mozaiku.

Matela Bakula: Cukr, koření a vše dobré 2013. Cukr, polystyren, 85 x 85 x 85 cm.
Matela Bakula: Cukr, koření a vše dobré 2013. Cukr, polystyren, 85 x 85 x 85 cm. | Foto: dox

Belgičan Florian Mertens vytváří v opozici k těžkým železným součástkám mechaniku z křehké sádry, kterou tvarují vlastnoručně vyrobené dřevěné stroje. Studentka londýnské Královské akademie umění Abigail Sidebotham natočila film rozehrávající další interpretace skutečné události - nalezení nevybuchlé bomby. Hans Ahnert ze školy v Norimberku představil černobílý obraz, jenž ve skutečnosti tvoří smontované fragmenty kusu nábytku z Ikea.

Neotřelost prací spočívá častokrát i v neobvyklé instalaci. Princip náhody a následky reálných událostí mladí umělci lehce zapracovávají do svých děl, takže fotografie Zuzany Kmeťové stojí opřená o zeď s ochrannou fólií vedle sebe a nepřirozeně prohnutá kovová konstrukce není dílem Charlotte Dualé, ale následk cesty kamionem.

Studenti se nebojí ani provokace. Tu reprezentuje třeba Victor Yudaev, který k plakátu Dana Browna opřel štětec tak, že jeho štětiny tvoří Brownovi pod nosem knírek. A zcela jiný druh odvahy při instalaci ukázal Jan Kilian Böttcher, když si svůj obraz do několikametrové výšky věšel podle kurátora „jen na vlastní nebezpečí".

Mihalina Mistrak: Muzeum psů, 2013. Instalace, video projekce Cesta ke hvězdám, 9:57 min.
Mihalina Mistrak: Muzeum psů, 2013. Instalace, video projekce Cesta ke hvězdám, 9:57 min. | Foto: dox

Silné je na výstavě i téma imaginace, kterou k dokonalosti dovedla Polka Michalina Mistrzak. Autorka sestavila muzeum čerpající z materiálů od starší paní, která se kdysi v Rusku starala o psy po návratu z vesmíru. Žena vedle vitrín zaplněných různými artefakty promlouvá k divákům i z dokumentárního videa. Celé Muzeum psů je ale fiktivní, film i vystavené obojky, hračky nebo misky na vodu jsou jen propracovanou legendou umělkyně.

„Dílo Michaliny je hra na muzeum, které nikdy neexistovalo. Ani my sami jsme dlouho netušili, že příběh není skutečný," říká kurátor Pavel Vančát. Studentka Univerzity umění v Poznani poukazuje na etický problém využívání zvířat při vědeckých experimentech.

StartPoint si klade za cíl vyhledávat a představovat talenty současného umění a díky mezinárodní účasti přinášet divákům nové možnosti srovnání. Letošní přehlídku nejvýraznějších děl je možné navštívit do 28. října.

StartPoint: Prize for Emerging Artists 2013. Centrum současného umění DOX. 6. září.-28. října. 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy