Srí Lanka ztichla kvůli A. C. Clarkovi

vsm, krk
23. 3. 2008 12:09
Klasik sci-fi byl v sobotu pohřben
Foto: Reuters

Colombo - V sobotu v pravé poledne vyhlásila srílanská vláda na celém ostrově minutu ticha. V té chvíli byl totiž k poslednímu odpočinku ukládán klasik sci-fi Artur C. Clarke, který zemřel ve středu ve věku devadesáti let.

Zatímco rodina, přátelé a příznivci sci-fi oplakávali možná nejslavnějšího z autorů fantastické literatury, novinové titulky v zemi, která ho přijala za vlastního, hlásaly: Poslední cesta titána.

Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke | Foto: AP
Čtěte také:
Zemřel snílek a fantasta Arthur C. Clarke
Neff: Oni nás sledují a Arthur C. Clarke to věděl
Blog J. Veise: Pražská vzpomínka na A. C. Clarka

Spisovatel, popularizátor vědy a vynálezce po desítky let žil s rodinou svého obchodního partnera a přítele Hectora Ekanayaka. V jeho domě bylo také spisovatelovo tělo v rakvi se sloními kly vystaveno, než bylo přeneseno na hlavní hřbitov v hlavním městě Colombu.

"Chtěl, abychom na jeho hrobku napsali: Zde leží Artur Clarke. Nikdy nedospěl, ale nepřestával dospívat - a s tím dneska oslavujeme tvůj život," řekla Tamara Ekanayaková několik okamžiků před tím, než bylo tělo guru žánru sci-fi položeno do země.

V té chvíli zněla hudba k filmu 2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey), který podle jeho scénáře v roce 1968 natočil Stanley Kubrick a jenž ho mezinárodně definitivně proslavil. Celkem Clarke napsal stovku knih a přes tisíc povídek.

Clarke si přál pohřeb bez politické pompy a náboženských rituálů. Ale nakonec se přišli rozloučit také politici, tucet šafránově oděných buddhistických mnichů i katoličtí kněží.

Původně nechtěl ani náhrobek. Když slavil "devadesát oběhů okolo Slunce", své sekretářce na dotaz, jak má pomník vypadat, řekl: "Běžte do jakékoli dobré knihovny, tam uvidíte můj odkaz." 

 

Právě se děje

Další zprávy