Ruský malíř překonal aukční rekord

ČTK
2. 4. 2006 20:40
Praha - Za vyvolávací cenu 7,5 milionu korun se vydražil obraz ruského malíře Ivana Ivanoviče Šiškina. Tato suma znamená nový český rekord.
Nový aukční rekord: 7,5 milionu korun
Nový aukční rekord: 7,5 milionu korun | Foto: ČTK

Dosavadní nejvyšší cena, za niž bylo dílo na českém trhu s uměním prodáno, byla o 200 tisíc korun nižší - rekord držely šest let Zlaté rybičky Emila Filly vydražené za 7,3 milionu korun.

Před zrcadlem
Před zrcadlem | Foto: ČTK

K ceně dosažené při dražbě na sále se ještě připočítává aukční poplatek, který je u různých aukčních síní různě vysoký a činí přibližně deset až dvacet procent. V případě síně Pictura je to 18 procent: nový majitel za Šiškinův obraz nazvaný Před zrcadlem zaplatí celkem téměř 8,9 milionu korun.

Šiškinův olej na plátně je inspirován tradicí holandské malby. Zachycuje výjev v pokoji, ve kterém stojí žena čtoucí dopis, na stěně v interiéru jsou zavěšena jeho vlastní díla. Národní galerie v Praze loni obraz prozkoumala a uznala jej jako autentický. Šiškin (1831 až 1898) patří k hlavním představitelům ruské krajinářské tvorby 19. století a je klíčovou postavou hnutí peredvižniků.

Předchozí rekordman
Předchozí rekordman | Foto: ČTK

V žebříčku nejdráže prodaných obrazů figuruje od neděle za Šiškinem zmíněný Filla se svými Zlatými rybičkami (7,3 milionu) a na třetím místě je obraz Josefa Šímy s názvem Vejce či ML či Rovnováha (6,7 milionu).

Po mnoha letech, kdy se na tuzemském aukčním trhu nejlépe prodávala díla klasiků české moderny, se tak prosazují i ruští autoři. V první desítce je kromě uvedených jmen a dalších českých autorů (Bohumil Kubišta, Jindřich Štyrský a František Kupka) ještě na sedmém místě Konstantin A. Korovin; jeho obraz Noční Paříž se loni vydražil za 4,7 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy