Rowlingová vydá první román pro dospělé v září

Kultura Kultura
13. 4. 2012 5:06
Půjde o maloměstskou černou komedii The Casual Vacancy (Prázdné místo)
Foto: Reuters

Londýn - Po mimořádném úspěchu Harryho Pottera se spisovatelka J. K. Rowlingová zaměří na dospělé publikum. Její další román dostane titul The Casual Vacancy (Prázdné místo) a půjde o černou komedii ze zdánlivě idylického městečka Pagford.

Po únorovém oznámení, že Rowlingová pracuje na knize velmi odlišné od své dosavadní tvorby, nyní nakladatel naznačil i zápletku chystaného románu.

Zdání klidného městečka Pagford s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím se rozplyne s úmrtím čtyřicátníka Barryho Fairweathera a smrt se brzy stane katalyzátorem skrývaných společenských i sociálních problémů. Začnou tak vyvstávat rozdíly mezi chudými a bohatými, a soukromé války mezi teenagery a rodiči, manželkami a manžely nebo učiteli a žáky.

„Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními?" uvádí další rovinu společenských rozporů v knize nakladatelství Little, Brown & Co a popisuje titul jako černohumorný, provokativní a neustále překvapující.

Celosvětově kniha The Casual Vacancy vyjde 27. září. Klasickou tištěnou podobu doprovodí i elektronická verze a audiokniha.

Uspěje Rowlingová u dospělých?

Podle editora Neilla Dennyho z internetového portálu Bookseller zabývajícího se knižním průmyslem Rowlingová udělala zajímavý krok. „Rozhodně nepůjde o klasický kriminální román, zní to podivně, zní to zajímavě a ambiciózně. Je to mezera na trhu, kterou snad jedině ona může vyplnit," komentuje Neill abstrakt chystaného románu. „Hodne lidí bude zajímat, zda se dokáže posunout od dětských knih k psaní pro dospělé," dodává.

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - J.K. Rowling | Foto: Reuters

Nakladatelé samozřejmě doufají, že se maloměstské černé komedii podaří zopakovat úspěch, který autorce vynesl zisk přesahující 600 milionů liber. Právě zisk z globálního bestselleru o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, jejž se celosvětově prodalo více než 450 milionů výtisku, Rowlingové nyní dal „svobodu prozkoumat nová území".

Autorčina snaha posunout se někam jinak však kromě očekávání věrných fanoušků vzbuzuje také negativní reakce lidí, jež by byli nejraději, kdyby si Rowlingová do konce života užívala svého jmění a literatuře už se dále nevěnovala. Spíše než o obavy z nadcházející knihy jde o skepsi vůči tomu, kam spisovatelka současnou literaturu posunula.

„Rowlingová vysála takřka všechnu energii z dalších minimálně stejně dobrých, ovšem méně přímočarých autorů. Deprimuje mě vidět šestnácti a sedmnáctileté děti, jak čtou tuhle sérii, když by stejně tak mohli mít v rukou skvělé dětské příběhy jako je Oliver Twist nebo Dům pro pana Biswase. Nejsem si jistý, co to vypovídá o dospělých fanoušcích, ale myslím si, že v budoucnu už navždy bude pojítko mezi popularitou Harryho Pottera a současnou pohodlnou, baculatou a infantilní společností," vyjadřuje se v komentáři na webu deníku The Daily Telegraph kritik Sameer Rahim.

Přechod k dospělému románu

Od roku 2007, kdy vyšel Harry Potter a relikvie smrti, velká část čtenářské obce stárnoucí se svým románovým hrdinou dospěla, a u spisovatelky se tak očekává úspěch už jen kvůli věrnosti čtenářů vůči své oblíbené autorce. Neill Denny odhaduje, že v Británii se určitě prodá více než milion kopií chystaného románu.

Přechod od jednoho druhu literatury k dalšímu přitom může být pro spisovatele velmi komplikovaný, což okusila například autorka série bestsellerů Wolf Brother (Bratr vlků) Michel Paverová. Její konverze k temnému dospělému příběhu Dark Matter (Temná hmota) pohrávajícímu si s duchařskou tematikou byl údajně „děsivou zkušeností".

„Nejde o to, že by dospělí byli kritičtější než děti. Děti vlastně jsou vůbec nejkrutější kritici, jelikož nebudou pokračovat ve čtení, pokud si je kniha nezíská. Je třeba najít příběh, kterému člověk opravdu věří, a pak už je jedno, zda už není tak důležité, zda je pro děti nebo pro dospělé," nevysvětluje už ale Guardianu Paverová děsivost přechodu.

 

Právě se děje

Další zprávy