Rowlingová: Ať se Harry a Hermiona přijdou poradit

Kultura Kultura
16. 11. 2010 11:30
Autorka znovu nevyloučila, že bude psát dál
Foto: Reuters

Londýn -  Autorka knižní předlohy pro filmovou sérii o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová si obzvlášť oblíbila právě sedmý díl filmové ságy, který ve čtvrtek vstupuje  do světových kin. Zároveň znovu zcela nevyloučila možnost pokračování populárních kouzelnických příběhů.

Sedmý díl filmové ságy s názvem Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 měl minulý čtvrtek premiéru v Londýně. Harry se svými přáteli Hermionou a Ronem v něm hledají takzvané viteály, bez nichž nemohou zneškodnit svého úhlavního nepřítele Voldemorta. 

"Je to můj oblíbený film z té řady. Takže je to velmi vzrušující večer, ale už se těším až ho uvidím znovu, dokončený jsem ho viděla jenom jednou," uvedla autorka před premiérou.

 Spisovatelka příběhy o Potterovi uzavřela dlouho předtím, než se ke konci přiblížilo jejich zpracování do filmové podoby. Na rozdíl od hlavních představitelů Daniela Radcliffa, Emmy Watsonové a Ruperta Grinta tak prý měla víc času na vyrovnání se s koncem potterovské mánie.

"Myslím si, že jsem tou, s kým se budou moci radit, až to všechno skončí, protože tu jasně byl posun." Zatímco spisovatelka si loučení prý již odbyla v knihách, pro herce prý může být tento proces nyní bolestnější.

Pokud jde o pokračování příběhů, Rowlingová podle Reuters odmítla s jistotou říct, že jeho dobrodružství je definitivně u konce. "Myslím, že to skončilo, ale vždycky říkám 'nikdy neříkej nikdy', protože nevíte," dodala.

Na celém světě se prodalo více než 400 milionů výtisků knih série o čarodějnickém učni. Šestice filmů dosud natočených filmů od roku 2001 vyneslo 5,4 miliard dolarů (97,5 miliard korun) v tržbách v kinosálech na celém světě.

Radcliffe již řekl, že po deseti letech strávených v roli Pottera je nepravděpodobné, že by se v případě pokračování v této úloze znovu objevil.

 

Právě se děje

Další zprávy