Roboti se hlásí o přízeň na výstavě Já, Merkur

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 12. 2011 10:00
Muzeum hlavního města Prahy vystavuje slavnou stavebnici
Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Praha - Modely Eiffelovy věže, železničního mostu s dva metry vysokým obloukem, ruského kola a řady dalších technických vymožeností sestrojených z nestárnoucí stavebnice Merkur jsou do 26. února příštího roku vystaveny v Muzeu hlavního města Prahy.

Návštěvníci výstavy mají možnost vidět nová díla sestavená z Merkuru: těžní věž dolu Jindřich, obří ruské kolo, Eiffelův most u Garabit a Eiffelovu věž. Ale rovněž modely robotické, jakými jsou 3D tiskárna, robotický pavouk, robotický brouk, vozítko PAT a MAT, buldozer a robohodiny či dokonce robotická ruka. Na začátku výstavy je navíc bude vítat robot Pepa.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Výstavě Já, Merkur předcházel v Muzeu hlavního města Prahy v roce 2009 úspěšný projekt: MERKUR - z historie dětských kovových stavebnic. Současná interaktivní výstava je zaměřena nejen na statické, ale tentokrát především na kinetické modely.

Děti i  dospělí se zde podle organizátorů mohou chopit šroubků a šroubováků a z připravených součástek vytvořit vlastní vynález.   

"Je tady spousta modelů, které ukazují, jak se zapálí mladí lidé, když se jim dá možnost, prostor a příležitost," říká Jaromír Kříž z rodinné firmy, jíž továrna na stavebnice Merkur patří od počátku 90. let minulého století.

Technicky orientované návštěvníky potěší i řada přístrojů. Nechybí ani zařízení, na němž Otto Wichterle kdysi ze stavebnice darované k vánocům malému synkovi sestrojil první přístroj na výrobu kontaktních čoček.

"Jsou tady i ukázky malých robotů z různých soutěží," dodal Kříž. Vývoj stavebnice ani zařízení, která se z ní dají sestrojit, podle Kříže dosud neskončil. "Novinkou, kterou teď dolaďujeme, je 3D tiskárna, kterou si de facto každý může sám postavit."

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Autor stavebnice Jaroslav Vancl jistě netušil, že jeho výrobek (na trhu od roku 1928) obstojí i ve věku virtuální reality. Historie stavebnice Merkur sahá až do roku 1920, kdy strojař a průmyslník Vancl, sestrojil jejího předchůdce - stavebnici Inventor. O pět let později přišel s inovací, kde dosavadní háčkový systém uchycení součástí, který dětem nevyhovoval, nahradil šroubky a matičkami.

Nová stavebnice, která dětem umožnila přiblížit se reálnému konstruování, dostala i nový název - Merkur. Kovová stavebnice slavila velký úspěch a stala se i výborným vývozním artiklem. V roce 1940 byla výroba zastavena v souvislosti s válečným nedostatkem barevných kovů a obnovena až v roce 1947.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy

Současná firma Merkur Toys vyrábí v Polici stavebnice a vláčky ve dvou provozech s asi 60 zaměstnanci. Ve městě také provozuje muzeum stavebnice Merkur, které je jednou z nejnavštěvovanějších institucí v regionu.

„Máme být na co právem pyšní, stavebnice je českým vynálezem. Hýčkejme stavebnici Merkur, hrajme si s ní, pokoušejme se dojít na okraj jejích možností, kam zatím nikdo nedošel," říká obdivovatel stavebnice a propagátor Vanclova odkazu Jiří Mládek, který exponáty Muzeu hlavního města Prahy zapůjčil.   

Děti se mohou navíc zúčastnit i soutěže uspořádané organizátory . Jejich modely pak posoudí komise vedená právě Mládkem. Vítěz od pořadatelů získá novou stavebnici Merkur.

Foto: Muzeum hl. m. Prahy
Foto: Muzeum hl. m. Prahy

 

Právě se děje

Další zprávy