Rekordní aukce vynesla půl miliardy $

kul, Reuters, ČTK
9. 11. 2006 11:30
New York - V přepočtu víc než deset a půl miliardy korun nechali zákazníci včerejší dražby aukční síně Christie´s za plátna impresionistů a další díla moderního umění. UVNITŘ: FOTOGRAFIE MILIONOVÝCH OBRAZŮ
Foto: Reuters

Nejvíce lákal Gustav Klimt: jeho Portrét Adély Blochové-Bauerové II byl vydražen za 87,9 milionu dolarů, Březový les našla kupce za 40,3 milionu dolarů, Domy v Unterach am Attersee byly prodány za 31 milionů dolarů a Jabloň za 33 milionů.

Kupci zatím nejsou známi, všichni si přáli zůstat v anonymitě a o obrazy bojovali přes prostředníky. Za potencionálního zájemce "Adély" je považován mediální magnát Ronald Lauder, který už letos v červnu získal takzvanou Zlatou Adélu - Portrét Adély Blochové-Bauerové I z roku 1907 za 135 milionů dolarů - v tu chvíli nejdražší obraz na světě. Včera prodaná "Adéla II" byla vydražena za třetí nejvyšší cenu dosaženou na veřejné aukci, i když se předpokládalo že cena vyšplhá maximálně na šedesát milionů.

 

Z 84 dražených děl se jen šest neprodalo a celková utržená suma byla o 200 milionů vyšší než na jakékoliv předchozí aukci Christie´s. Zásluhu na tom kromě Klimta má i Paul Gauguin a jeho Muž se sekyrou (prodán za 40,3 milionu dolarů jako nejdražší dílo tohoto umělce) nebo Scéna z berlínské ulice Ernsta Ludwiga Kirchnera za 38 milionů dolarů.

"Je to naprosto fenomenální výsledek. Zdaleka předčil nejdivočejší očekávání, všechny úrovně a meze. Nikdy jsem nic podobného neviděl," prohlásil čestný předseda aukční síně Christopher Burge, který byl také dražitelem.

Rekord mohl být ještě o 40 až 60 milionů vyšší, kdyby charitativní nadace britského skladatele Andrewa Lloyda Webbera na poslední chvíli nestáhla svoji položku, portrét Ángela Fernándeze de Soto od Pabla Picassa, obraz známý jako Piják absintu.

Foto: ČTK

U amerického soudu se o něj hlásí Julius Schoeps, dědic berlínského bankéře Paula von Mendelssohn-Bartholdyho. Shoeps tvrdí, že Piccasovo plátno bylo v roce 1934 prodáno za nevýhodných podmínek a pod nátlakem nacistů.

Soud v pondělí prodej díla zakázal, pak povolil, ale sama nadace ho prodat teď nechce. Dalších pět konfiskovaných, ale původním majitelům vrácených obrazů do aukce Christie´s šlo.

Dobrý týden měla i konkurenční síň Sotheby´s: úterní aukce impresionistů a moderního umění přinesla víc než 238 milionů dolarů, což je také firemní rekord. Za téměř 40 milionů dolarů byl prodán Paul Cézanne, o devět milionů méně přinesl dřívějšímu majiteli Modigliani.

Nejdražším obrazem všech dob ale zůstává No. 5, 1948 Jacksona Pollocka, kterého si neznámý kupec pořídil minulý týden za 140 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy