Přepište dějiny: unikátní válečné snímky mají autora

Kultura Kultura, Red Kul
11. 8. 2009 22:25
Výstava fotografií z první světové se prodlužuje
Foto: Jindřich Bišický - Správa Pražského hradu

Praha  - Původně anonymní unikátní fotografie z první světové války mají po téměř století od svého vzniku a čtyřech měsících vystavování opět svého autora. Snímky vystavuje v tereziánském křídle Správa Pražského hradu, které se nyní přihlásil vnuk jejich autora, důstojníka rakousko-uherské armády Jindřicha Bišického (1889 - 1949).

Expozice PĚŠKY 1. SVĚTOVOU VÁLKOU by si tak teoreticky měla změnit podtitul Objektivem neznámého vojáka, pod kterým ji od dubna vidělo skoro 15 tisíc lidí. Kvůli zájmu i objevu autora ji Pražský hrad prodloužil až do konce září. Ze stejného důvodu se jedná o její repríze v Rakousku.

Foto: Jindřich Bišický - Správa Pražského hradu

Soubor 150 fotografií si nyní prohlédl autorův vnuk, historik Michal Rybák; proto ji doplnilo několik nových snímků a panel s podrobným životopisem jejich tvůrce - plukovního fotografa a člena štábu. 

Fantastická záležitost

Výstava začala v dubnu v Tereziánském křídle Starého královského paláce jako expozice souboru neznámého autora. Fotografie vznikly během tažení v Haliči a na italské frontě.

Negativy objevil ve svém archivu fotograf Jaroslav Kučera; protože byly mechanicky i chemicky poškozeny, digitalizoval je, počítačově vyretušoval a pomocí digitálního osvitu vyrobil kvalitní zvětšeniny (ty největší mají rozměr 90 x 135 cm). Z nich sestavil unikátní soubor.

"Negativy jsem náhodou dostal někdy před třiceti pěti lety. Až teprve v roce 2002, kdy jsem měl méně práce a objevil nové technologie, jsem začal skenovat a učit se práci na počítači. Zalovil jsem ve skříni, abych měl s čím pracovat, a znovu ty negativy objevil . Jak jsem je prohlížel, uvědomil jsem si, že to je fantastická záležitost - jak z historického, dokumentárního hlediska, tak z fotografického," popsal Kučera proces pro ČT24.

S identifikací míst, osob i  techniky pomohl Jan Haas z Vojenského historického ústavu. Většina snímků vznikla na italské frontě, kde bojoval 47. pěší pluk. Menší část ukazuje život "českého" 28. pěšího pluku z východní fronty v Haliči.

„Na několika z nich hledí do objektivu nejspíš i sám autor, nejprve nadporučík, později kapitán s fešáckým knírkem a pronikavým pohledem. Jeho tvář s velkou pravděpodobností známe, jméno však zůstává záhadou," posteskl si Kučera při zahájení expozice.

Foto: Jindřich Bišický - Správa Pražského hradu

Rybák snímky hned poznal, jen netušil, jak se dostaly na Hrad. Jako gymnazista je půjčil spolužákovi, který však školu opustil; s ním zmizely i fotografie. Vnuk prý ani nevěděl, jakou budou mít hodnotu. Nabízel je k publikování, ale nikdo neměl zájem.

Přepište dějiny

Historici fotografie mluví po objevu autora dokonce o přepisování dějin české fotografie. Je to jediná známá ucelená autorská kolekce z první světové války, která navíc vznikala programově během několika měsíců či let.

V připravované publikaci Dějiny české fotografie 20. století už Bišickému bude patřit odpovídající místo, říká Vladimír Birgus. Podle něj jde o pohotového fotografa s mimořádným talentem - smyslem pro kompozici, ale i zachycení života lidí.

Foto: Jindřich Bišický - Správa Pražského hradu

Snímky jsou cenné i tím, že nezachycují oficiality a propagandu, ale hlavním tématem je každodenní život rakousko-uherských vojáků včetně fotografií mrtvých těl po útoku, padlých mužů a hromadných pohřbů, ale i chvíle odpočinku. Nechybí záběry ze života civilistů ve válečných oblastech a obrazy krajiny, ale také rozstřílených domů či mostů a vojenské techniky.

Birgus srovnává Bišického s fotografem první světové války André Kertészem i Ladislavem Sitenským, jenž v druhé světové válce legendárním způsobem zachytil život československých letců.

http://aktualne.centrum.cz/czechnews/clanek.phtml?id=644929

Jindřich Bišický se narodil 11. února 1889, studoval c. k. stavební průmyslovou školu. K této profesi se po válce vrátil a negativy zůstaly v krabicích. Sám si nikdy neuvědomil jejich hodnotu. Zemřel v roce 1949.

 

Právě se děje

Další zprávy