Obrazem: Hoření mouky, parostroj v pohybu. Muzejní noc přilákala desítky tisíc lidí

Před Národním muzeem se lidé začali řadit do fronty už více než hodinu před otevřením.
Před Národním muzeem se lidé začali řadit do fronty už více než hodinu před otevřením.
V rekonstruované budově si mohli prohlédnout i nově otevřenou výstavu Rytíři nebes o českých letcích RAF.
Národní muzeum bylo do akce kvůli rekonstrukci zapojeno po osmi letech.
Národní muzeum.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
9. 6. 2019 9:40
I díky vlídnému počasí včera Pražská muzejní noc přilákala velké množství lidí. Před některými objekty se stály i fronty. U Národního muzea, které bylo do akce kvůli rekonstrukci zapojeno po osmi letech, se lidé začali scházet více než hodinu před otevřením.

Přes 70 objektů bylo otevřeno od 19. hodiny, přístupné pak byly až do jedné hodiny nad nedělním ránem.

Tradice muzejních nocí vznikla před 15 lety právě v Národním muzeu. Loni do otevřených muzeí, památek, galerií a dalších objektů navzdory špatnému počasí přišlo 120 tisíc lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200 tisíc.

"Smyslem akce je, abychom návštěvníkům muzeí mohli nabídnout nějaký nevšední zážitek. Proto jsou doprovodné programy šité na míru jen pro Pražskou muzejní noc," vysvětluje mluvčí Národního muzea Kristina Kvapilová. Část lidí podle ní není obvyklými návštěvníky muzea, láká je hlavně to, že je vstup zdarma. Pořadatelé ale doufají, že do muzeí zamíří i jindy.

"Návštěvnost se poměrně standardně drží kolem 120 tisíc. Loni to bylo bez historické budovy, ale i ta má omezené kapacity," dodává mluvčí. O moc víc než 120 tisíc lidí ani otevřená muzea podle ní za jeden večer nemohou pojmout.

V metropoli bylo včera otevřeno kolem sedmi desítek objektů asi 45 institucí. Velké lákadlo zjevně představovala historická budova Národního muzea. Lidé na vstup čekali asi hodinu ve dvou zástupech.

"Fronty se začaly tvořit asi hodinu před otevřením. Ze začátku jsme to odhadli kolem 2000 lidí," doplňuje mluvčí. Počty návštěvníků, kteří se do muzea dostali, musely být z bezpečnostních důvodů omezeny a uzavřená byla i kopule. Další lidé se dovnitř dostávali podle toho, jak jiní odcházeli.

V minulých ročnících Pražské muzejní noci bylo nejnavštěvovanějším Letecké muzeum Kbely. Včera večer návštěvníkům kromě běžné expozice umožnilo také vstup na letištní plochu, nad hlavami jim na začátek programu proletěla vojenská letadla a seskočili parašutisté.

Replika Božkova parostroje z roku 1815 v areálu Národního technického muzea.
Replika Božkova parostroje z roku 1815 v areálu Národního technického muzea. | Foto: ČTK

Doprovodný program připravila i většina dalších objektů. Mezi nejnavštěvovanějšími objekty podle pořadatelů tradičně bývají Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Muzeum policie, Náprstkovo muzeum, Botanická zahrada nebo skleníky Přírodovědecké fakulty a další univerzitní objekty včetně Karolina.

Před objekty Přírodovědecké fakulty na Albertově se včera uskutečnila chemická světelná show. Před budovou Muzea hlavního města Prahy večerní program zahájil jazzový koncert. V Dětském muzeu návštěvníky čekaly loutky Čtyřlístku i pracovní listy.

Otevřené byly i prostory zapojené do Pražského Quadriennale na Výstavišti. Připojily se též některé galerie včetně Národní galerie nebo několik objektů Galerie hlavního města Prahy. Do všech budov byl vstup zdarma s výjimkou národní kulturní památky Vyšehrad, kde návštěvníci platili symbolickou jednu korunu.

Pražský dopravní podnik pro návštěvníky muzejní noci zajistil devět bezplatných speciálních autobusových linek a jednu tramvajovou linku.

Festival muzejních nocí od roku 2005 organizuje Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Letos začal 18. května a vrcholí tento víkend, zapojilo se přes 500 měst.

 

Právě se děje

Další zprávy