Praha má na týden logo Komiks Unlimited

pra
27. 10. 2007 9:00
Přehlídka zve autora Padoucnice a poprvé udělí ceny

Praha - Tintin, Hana a Hana, Čtyřlístek či Alois Nebel. Ti všichni přislíbili účast na multimediální přehlídce  KomiksFEST!  Týdenní maratón s komiksem, který nemá ve Střední Evropě konkurenci, začíná v Praze tuto sobotu.

Organizátoři druhého ročníku chtějí komiks prezentovat jako mladé, dynamické, atraktivní a univerzální médium schopné nést jakýkoliv význam. To vyjadřuje i motto: Komiks Unlimited.

Chybět nebudou zahraniční hosté, filmové premiéry, divadelní představení, workshopy ani výtvarné a komikové výstavy. Prostor bude věnován i novým knihám domácích a zahraničních autorů.

Foto: Aktuálně.cz

V Česku vyšla první historie světového komiksu

Festival vyvrcholí 3. listopadu slavnostním večerem v Divadle Archa, na němž budou premiérově uděleny komiksové ceny Muriel. Současně tu začne výstava renomovaného výtvarníka a představitele"intelektuálního komiksu Davida B.

Mezi hosty se kromě francouzského autora uznávané knihy autobiografie Padoucnice objeví třeba Petr Sís, který zde pokřtí svou novou knihu Zeď (Jak jsem vyrůstal za železnou oponou) nebo či ředitel bruselského Centra komiksu Jean Auquier.

Festival odstartuje v sobotu 27. října celodenní program v holešovické La Fabrice. Jeho součástí budou přednášky Komiks ve světě Simpsonových či Intimní život Čtyřlístku. Na noc je připravena projekce kultovního filmu Rogera Vadima Barbarella.

Foto: Aktuálně.cz

Zvláštní pocty se dočká neohrožený belgický reportér Tintin z pera Georgese Rémiho, kterému bude patřit celý den. Stihne se představit na výstavě původních alb i na projekcích; pokřtěn bude čerstvý překlad knihy Tintin a žezlo krále Otakara.

Konžský student zažaloval Tintina za rasismus 

Kromě projekcí komikových filmů v kině Světozor program zahrnuje i pásma animací (Gene Deitch, The best of Anifest 2007, Pavel Koutský) a divadelní představení inspirovaná komiksem (Roger Krowiak, Vlas a Brada, Hana a Hana, Monstrkabaret Freda Brunolda, Alois Nebel).

 

Právě se děje

Další zprávy