Praha chce dát letos na kulturu 127 milionů

Kultura Kultura, Red Kul
20. 1. 2009 19:15
Třetina této částky má jít na divadlo
Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Rada hlavního města Prahy schválila udělení grantů v oblasti kultury a umění v celkové výši 127,4 milionu korun. Definitivní jsou však jen částky nepřevyšující 200 tisíc, na které byla letos rozdělena suma  27 221 000 Kč.

Poskytování dotací nad 200 tisíc je vyhrazeno zastupitelstvu. O návrhu grantů v celkové výši 95,6 milionu se tak teprve rozhodne. Na programu jsou ještě tento měsíc.

Rada také vyslovila souhlas s navýšením grantů na rok 2009 o 4,6 milionu příjemcům víceletých grantů - společnosti Dejvické divadlo a občanskému sdružení MOTUS. Podmínkou je, že provedou audity. Termín uzávěrky žádostí byl 24. listopadu 2008.

Čtěte také: Kratochvíl prodává Ta Fantastiku: Není tu právní stát

Systém, podle něhož jsou letos kulturní granty udělovány, platí pouze pro rok 2009, proto nebyly pro letošek vyhlášeny víceleté granty. Pro rok 2010 a následující léta budou v systému podpory umění a kultury provedeny další změny. Na návrhu pracuje Poradní sbor primátora, jenž vznikl v reakci na loňské jarní protesty divadelníků.

Ty vyvolala změna grantové politiky a zejména kontroverzní dotace na vstupenku, kterou navrhoval radní pro kulturu Milan Richter. Nakonec do hry zasáhnul primátor Pavel Bém, změny zrušil a povolal nový poradní sbor, jenž už stihl navrhnout některé dílčí změny pro rok 2009.

Nově zavedeno bylo bodové hodnocení žádostí, které umožňuje sestavit pořadí úspěšnosti projektů. Nově také byly zohledněny jednotlivé umělecké obory a zvýšil se počet externistů, kteří projekty hodnotli v 1. kole. Přesněji byla definována i kritéria pro posuzování žádostí.

Rada se také zabývala doporučením kulturního výboru a poradního sboru na odvolání členek grantové komise Ivany Kubicové a Jany Návratové. Podle výboru jsou obě spojeny s některými projekty sdružení Tanec Praha a Vize tance, které samy posuzovaly.

"Obě přinesly dokumenty, že na funkce ve sdruženích rezignovaly," vysvětlil Richter. Proto se prý rada k návrhu na odvolání nepřiklonila a čtyři sporné projekty znovu posoudí jiní členové grantové komise.

Komise pro udělování grantů pracovala v doposud nejpočetnějším složení: 14 členů profesně vychází z uměleckého prostředí; patnáctý, předseda Ondřej Pech z ODS, je jediným zastupitelem a zároveň předsedou Výboru pro kulturu a volný čas Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Komise posoudila celkem 667 přihlášených projektů s požadovanou částkou přes 400 milionů.  Největší sumu by podle návrhu mělo získat Divadlo Semafor (8 milionů) a Divadlo Bez zábradlí (3,5 milionu). Z festivalů a přehlídek by měly podle ČTK dostat dotaci Jeden svět, Struny podzimu, Respect plus 2009 nebo  Svatováclavské slavnosti.

Až po rozhodnutí zastupitelstva bude jasné, zda a kolik dostane prestižní Tanec Praha, drastické seškrtání jeho podpory bylo loni další z příčin protestu divadelníků.

 

Právě se děje

Další zprávy