PEN klub má v Bratislavě novou knihovnu

ČTK
22. 2. 2006 19:00
Bratislava - V nových prostorách zrekonstruované Univerzitní knihovny v centru Bratislavy byla dnes otevřena Celosvětová knihovna PEN klubu.

Slavnosti se zúčastnil i prezident mezinárodního PEN klubu, básník Jiří Gruša. Knihovna, která právě dnes slaví pět let existence, má kolem 1600 titulů z 53 zemí celého světa. Doposud sídlila v knihovně Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Generální ředitel UK Tibor Trgiňa řekl, že přístup do knihovny PEN, jediné na světě, bude mít každý držitel členské karty Univerzitní knihovny. Ta bude zastávat úlohu správce Celosvětové knihovny PEN klubu. "Univerzitní knihovna přijala tuto sbírku jako dar Slovenského fondu PEN a bude ji spravovat jako součást fondů, služeb a aktivit knihovny," dodal.

Trgiňa spolu s předsedou Slovenského centra PEN Antonem Hykischem plánují sbírku knihovny dále rozšiřovat. "Není to tak velká sbírka, aby nějak změnila profil knihovny, ale pro konkrétní čtenáře, kteří se zajímají o konkrétní národní literaturu a konkrétní autory, může znamenat skutečně velký přínos v tom smyslu, že tu knihu nenajdou nikde jinde," řekl Trgiňa.

Mezinárodní PEN je světovým sdružením spisovatelů se sídlem v Londýně. Má 141 center v 99 zemích světa. Mezinárodní PEN klub vznikl po první světové válce v roce 1921 ve Velké Británii. Sdružuje spisovatele různých zemí, kteří usilují o rozvoj kvalitní literatury a hájí svobodu slova.

 

Právě se děje

Další zprávy