Liberec před radnici umístil čtyři sochy Olbrama Zoubka, zůstanou rok

Socha Olbrama Zoubka před libereckou radnicí.
Socha Olbrama Zoubka před libereckou radnicí.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
20. 8. 2019 12:19
Čtyři bronzové sochy, které znázorňují postavy z řecké mytologie a bible, jsou nově vystaveny před libereckou radnicí.

Jde o díla Olbrama Zoubka, na místě zůstanou zhruba rok. Slavnostní odhalení za účasti Zoubkovy dcery Polany Bregantové se uskuteční dnes v 16 hodin.

Bronzové sochy nazvané Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš a Ifigénie mají sloužit jako průřez tvorby známého českého sochaře, který žil v letech 1926 až 2017.

"Vybírali jsme je s dcerou Olbrama Zoubka, aby odpovídaly tomuto prostoru a materiálově a typologicky šly k sobě," vysvětluje Jitka Mrázková, která sochy pro město vytipovala.

Kúros představuje nahého mladíka, Klytaimnéstra byla manželkou mykéského krále a matkou Ifigénie za trojské války. Čtvrtá socha znázorňuje Jidáše, jenž zradil Ježíše Krista.

Sochy jsou v životní velikosti. Každá váží zhruba 150 kilogramů, sokly mají zabudované do země. "Sochy se musely u kováře přizpůsobit tomu, že budou rok ve venkovním prostoru, aby nedošlo k jejich povalení a odcizení," doplňuje Mrázková.

Olbram Zoubek patřil k nejznámějším českým sochařům, dožil se 91 roků. Známý byl především jako autor posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na pražském Petříně.

Liberecká radnice nechala čtyři jeho díla pojistit na částku deset milionů korun. Za jejich vystavení nic platit nebude, do Liberce je bezplatně zapůjčil Nadační fond Kmentová Zoubek.

Podle Jitky Mrázkové tomu napomohlo, že vystavování soch před libereckou radnicí umělci považují za významný počin. "Liberec tím u nich získal velký kredit a důvěru, že i takto ceněné sochy rádi zapůjčí bezplatně," dodává.

Díla různých autorů se u radnice střídají od roku 2005, obvykle tam jsou vystavená rok. Prvním byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové, před Zoubkem zde měl svou práci pražský výtvarník Michal Gabriel - jednalo se o 2,5 metru vysokou bronzovou sochu koně s jezdcem.

Zoubka si letos Liberec vybral jako připomenutí ojedinělého libereckého sochařského projektu Socha a město 1969, kterého se účastnilo 30 českých sochařů.

Olbram Zoubek měl před 50 lety na Šaldově náměstí soubor soch Chodci, kteří se zdraví. Za tento soubor získal Cenu Matyáše Brauna.

 

Právě se děje

Další zprávy