Ohnivá kudlanka zve na nový cirkus

25. 8. 2006 18:30
Praha - Ohňovou, hudební a artistickou show láká francouzský soubor Malabar na představení Helios II. Uvnitř: VIDEO a GALERIE
Malabar: Helios II
Malabar: Helios II | Foto: Archiv

To se českým divákům představí v sobotu a neděli na festivalu Letní Letná.

Největším magnetem je 24 metrů dlouhé a 9 metrů vysoké monstrum představují obří kudlanku nábožnou. Ta je nejen hlavní kulisou, ale také hudebním pódiem a základnou pro artisty a klauny třetího tisíciletí.

Oblečení do renesančně-futuristických kostýmů na skákajících chůdech klestili herci cestu své kudlance nebo pobavené publikum zahalili pod průhlednou látku. Hrála jim k tomu elektronická hudba.

Všichni musí tradiční kousky jako je žonglování, chůze po laně nebo akrobacie na zavěšené obruči propojit s nejmodernějšími technickými prostředky a divadelní poetikou.

Takový je nový cirkus, divadelní performance, kterou Letní Letná u nás pravidelně představuje. Festival se koná za Kramářovou vilou do 3. září a soubor Malabar je jeho největší hvězdou - karnevalový Helios II zdivadelňuje sluneční fáze a proto není nouze o velkolepou show podpořenou mnoha pyrotechnickými efekty.

Úplně odlišný je Cirque Trottola, jemně poetický, tichý, ale stále plný akrobatických kousků v kouzelně iluzorním světě třech rozdílných postav.

Předloni si soubor Cahin-caha diváky Letní Letné získal inscenací Grimm Grimm, letos se k nám v čele s klaunem Gulkem vrací. Nazkouší zde nový kus Uvězněný Moby podle Melvillova románu Moby Dick a předvádí z něj ukázku.

Z českých zástupců se na Letní Letné představuje Divadlo Bratří Formanů, Rosťa Novák s inscenací 8 - polib prdel kosům a soubor Vosto5 zde kromě tradičního Stand´artního kabaretu naposledy zahraje Vajce.

Každý "cirkusový" den zakončí koncert, z nabídky na příští dny je to Jan Budař a Eliščin Band, James Harries či Tam Tam Orchestra.

 

Právě se děje

Další zprávy