Odvolaného šéfa Opělu střídá v filmovém archivu Bregant

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 12. 2011 15:53
Besser: Opěla odešel kvůli manažerským pochybením
Akci studentů sledoval z nábřeží Vltavy i děkan fakulty Michal Bregant. "Je to recese, ale vlastně smrtelně vážná," řekl Aktuálně.cz, "Stejně jako studenti doufám, že se i takto podaří novou politickou reprezentaci přimět k tomu, aby situaci filmové tvorby co nejrychleji po volbách řešila."
Akci studentů sledoval z nábřeží Vltavy i děkan fakulty Michal Bregant. "Je to recese, ale vlastně smrtelně vážná," řekl Aktuálně.cz, "Stejně jako studenti doufám, že se i takto podaří novou politickou reprezentaci přimět k tomu, aby situaci filmové tvorby co nejrychleji po volbách řešila." | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Novým ředitelem Národního filmového archivu je Michal Bregant. Na základě výběrového řízení ho ještě ve čtvrtek jmenoval končící ministr kultury Jiří Besser (STAN). Bregant (47) nahradí Vladimíra Opělu, který byl odvolán před měsícem, podle ministerstva kvůli manažerským pochybením. Kvůli odvolání respektovaného odborníka Opěly se na ministra Bessera snesla kritika. Bregant hodlá s Opělou spolupracovat.

Michal Bregant se funkce ujme 2. ledna, uvedlo ministerstvo na svých webových stránkách. Výběrová komise ve složení Helena Uldrichová, Eva Zaoralová, Jan Bernard, Peter Dubecký, Ivo Mathé, Michaela Vojtová a Hana Červenková posuzovala kandidáty na základě předložené koncepce rozvoje Národního filmového archivu, znalosti angličtiny a osobního pohovoru. Podle webu bylo rozhodnutí komise jednomyslné.

Čtěte také:
Besser: Filmový archiv vyplácel neoprávněně miliony

"Archiv je ve velmi dobrém stavu, filmy jsou v pořádku, protože pan Opěla se o ně výborně staral. Některé věci technického rázu vyžadují akutní řešení. Většina filmů se totiž bude natáčet digitálně, klasické kopie vymizí. Je otázkou i mezinárodní koordinace, jak se bude zacházet s moderními nosiči, na nichž budou snímky distribuovány. K tomu žádné standardy nejsou a bude to problém," řekl Bregant.

Foto: http://slovacky.denik.cz

Na digitalizaci filmů nazírá střízlivě. "Nutnost zpřístupňovat je divákům si vyžádá převod do digitálního formátu; jinak nebudou vysílatelné v televizích, ale ani v kinech. K tomu je zapotřebí velkých investic - doufejme, že se objeví díky takzvaným norským fondům," dodal.

Doufá, že se podaří archivu ve spolupráci s FAMU získat grant na digitalizační laboratoř. Podle něj by tak mohlo vzniknout něco, co bude i mezinárodně použitelné jakožto standard pro digitální kino.

Bregant chce spolupracovat s bývalým šéfem NFA Opělou, který je nyní kurátorem sbírek. "Spoléhám na to. Nejde ani tak o to, že je s archivem identifikován. Je odborníkem, který o něm ví všechno, jsou věci, které bez něj dělat nepůjdou. Například stavbu nového depozitáře na Hradišťku musí hlídat on. Doufám, že tam vydrží co nejdéle," dodal.

Bregant se narodil 26. května 1964. Je teoretikem a historikem filmu a bývalým šéfredaktorem časopisu Iluminace. Od roku 2002 působil ve funkci děkana Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Nyní zastupuje pedagogy v akademickém senátu této školy a je vedoucím Katedry FAMU International. Jako ředitel NFA tuto funkci opustí, ale na fakultě zůstane jako pedagog.

Foto: Jan Langer

Odvolání Vladimíra Opěly v polovině listopadu bylo jedním z kontroverzních rozhodnutí ministra Bessera, který ve vládě končí v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci.

Ministerstvo odvolání zdůvodnilo tím, že vyplatil 3,5 milionu korun soukromému subjektu na základě neplatných dokumentů za práci, která z podstatné části nebyla a ani nemohla být nikdy provedena. Týdeník Respekt ale začátkem prosince napsal, že za Opělovým odvoláním byl spor o takzvané losování tendru na organizátora soutěže na dodavatele nového depozitáře NFA.

Podle týdeníku Besser odvolal Opělu z funkce poté, co takové výběrové řízení formou losování odmítl podepsat bez písemného nařízení z ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy