Besser: Filmový archiv vyplácel neoprávněně miliony

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 12. 2011 12:07
Podle médií byl Opěla odvolán, když odmítl losovačku
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (STAN) odmítl tvrzení, že odvolal z funkce ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opělu poté, co Opěla odmítl bez písemného nařízení z ministerstva podepsat výběrové řízení formou losování na organizátora tendru na dodavatele nového depozitáře. O tom, že za odvoláním Opěly byl spor o takzvané losování tendru, napsal týdeník Respekt.

"Podle Respektu jsem dlouholetého ředitele odvolal kvůli tomu, že stál v cestě mým údajným zájmům v rámci výběrového řízení. Jde o naprosto lživé obvinění a fabulaci reportérky, která zcela ignorovala fakta představená minulý týden pracovníky ministerstva kultury na tiskové konferenci. K rozhodnutí odvolat pana Opělu z funkce jsem dospěl na základě dokumentů, které jasně svědčí o tom, že archiv vyplácel opakovaně částku v řádech milionů korun panu architektovi Martinu Kotíkovi," prohlásil Besser na setkání s novináři.

Foto: http://slovacky.denik.cz

Rozhodnutí padlo podle něj na poradě vedení ministerstva, kde mu byly zmíněné dokumenty předloženy. "Důrazně odmítám spekulace o jakýchkoli jiných důvodech pro odvolání ředitele NFA," dodal Besser.

Společný známý Hrách

Respekt napsal, že pokyn k vypsání tendru dal Opělovi v červenci šéf investic ministerstva Miloš Philipp Štrajt. Zároveň mu prý předal i prospekt společnosti Allowance jako spolehlivého administrátora výběrových řízení. Bessera prý se Štrajtem spojuje společný známý Pavel Hrách, kterému pražský městský soud uložil podmíněný trest za uplácení vlivné manažerky České konsolidační agentury Radky Kafkové.

V této souvislosti deník Insider zjistil, že Besser ses s Hráchem přátelí i podniká. Ministr v rozporu se zákonem zatajil své angažmá v americké společnosti Comoros Group, která investovala miliony do luxusního bytu v golfovém resortu na Floridě. Besser ve firmě působí právě spolu s Hráchem.

Štrajt nařčení odmítá, v souvislosti s Hráchem jde prý jen o náhodu. ČTK řekl, že považuje za absurdní, že by mohl ze své funkce někoho k podobnému kroku nutit. Zástupce firmy Allowance nezná. Zakázku podle něj naopak chtěl ovlivňovat manažer projektu depozitáře Martin Kotík. Ministerstvo nyní uvažuje, že na něj podá trestní oznámení, uvedl Štrajt.

Štrajt podle Respektu koupil v roce 2008 podíl v developerské společnosti Bagan Group, kterou o rok dřív spoluvlastnil Hrách. Štrajt k tomu řekl, že jde jen o náhodu. "Znám ho (Hrácha), byli jsme si představeni." 

Podle Respektu se Opěla snažil, aby ministerstvo administrátora tendru vybralo z více firem, a připravil i podklady. Allowance prý ale připravila podklady pro výběr stavitele depozitáře za 150 milionů tak, že se plánované otevřené řízení změnilo ve výběr losováním.

Foto: Aktuálně.cz

"Opělovi se do takto podezřelého podniku nechtělo, a tak oznámil ministerstvu, že losování nepodepíše, dokud mu to pan Miloš Štrajt výslovně nenařídí," napsal týdeník s tím, že pár dnů na to mu Besser nabídl, aby odstoupil ze zdravotních důvodů. Potom, co nezareagoval, byl odvolán. Od Nového roku už nebude možné o státních zakázkách rozhodovat neprůhledným losováním.

Otevřený dopis sílí

Lidové noviny (LN) v týdnu citovaly architekta Kotíka, že jeho společnost zpracovala podmínky pro výběr administrátora tendru na dodavatele a ministerstvo souhlasilo. Pak podle něj ale vydalo pokyn přenechat vše bez výběrového řízení agentuře Allowance, která doporučila zúžené výběrové řízení losováním.

Kotík dodal, že Opěla se příkazu nijak nebránil, jen to chtěl mít písemně potvrzeno od ministerstva. Archiv nyní vede náměstek František Mikeš. Besser se nicméně minulý týden rozhodl podpořit otevřený výběr stavebníka, podle Respektu v reakci na rozruch, který odvolání Opěly vyvolalo.

Foto: Jan Langer

Proti způsobu, jakým byl Opěla odvolán šest týdnů před skočením svého mandátu, protestuje v otevřeném dopisu akademická obec. Připojují se k němu stále další jména; v současné době je jich už víc než sto a jsou mezi nimi i známí filmaři jako Jiří Menzel, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Helena Třeštíková či herečka Simona Stašová.

Autoři dopisu oslovili STAN, za nějž Besser kandidoval, aby celou věc projednávala Sněmovna (předběžně mluví o datu 12. prosince). Zároveň se má protestní dopis proměnit v petici, jejíž organizace by se měla podle informací Insideru ujmout producentka Milica Pechánková.

Ministerstvo zdůvodnilo odvolání tím, že opěla vyplatil 3,5 milionu korun soukromému subjektu na základě neplatných dokumentů za práci, která z podstatné části nebyla a ani nemohla být nikdy provedena. Opěla odmítl situaci komentovat.

"Národní filmový archiv patří mezi nejvýznamnější instituce svého druhu na světě a jeho bývalý ředitel Vladimír Opěla k mezinárodně nejváženějším expertům ve svém oboru. Přesto byl ministrem kultury odvolán nečekaným, netransparentním a nedůstojným způsobem, který vzbudil vlnu rozhořčení v řadách domácích i zahraničních odborníků a širší veřejnosti. Postupně vycházejí najevo další závažné okolnosti, které naznačují, že skutečné důvody odvolání byly patrně jiné, než ministerstvo s téměř dvoutýdenním zpožděním deklarovalo," uvádí dopis.

 

Právě se děje

Další zprávy