Ochotníci hledají inspiraci v Hronově

ČTK, kul
11. 8. 2006 9:00
Hronov - To nejlepší z amatérského divadla nabídne 76. ročník přehlídky Jiráskův Hronov na Náchodsku.
Foto: Divadlo De Facto Mimo

Od 11. do 19. srpna se zde sjedou ochotníci, aby své síly poměřili nejen na pódiích, ale nové zkušenosti získali i v dílnách.

Na hronovských jevištích se opět ocitnou inscenace činoherního, experimentálního, studentského, pohybového a loutkového divadla.

"V programu se objeví nejúspěšnější inscenace z celostátních druhových přehlídek, produkce zahraničních hostů - dvou ze Slovenska a jednoho z Nizozemska a také takzvaný HronOff program, jenž zahrne ty nejinspirativnější divadelní kusy z celé České republiky. Divadelní dění doplní výstavy a koncerty," vypočítává mluvčí festivalu Simona Bezoušková.

Podle ní není Jiráskův Hronov jen vrcholovou přehlídkou toho nejkvalitnějšího a nejinspirativnějšího, co se v oblasti amatérského divadla urodilo, ale je také největší vzdělávací institucí svého druhu.

Foto: Černí šviháci

"Letos uspořádáme rekordní počet čtrnácti tematických seminářů a dílen, do nichž se přihlásily více než tři stovky posluchačů. Stejně jako v minulých letech očekáváme příjezd tisícovky přímých účastníků včetně seminaristů a dalších zhruba devíti set účastníků," dodala.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě a pravděpodobně i na světě. Účast je výběrová a vede z krajských a národních přehlídek, odkud programová rada festivalu na doporučení porot nominuje jeho účastníky.

Přehlídka byla založena roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se v programu objevovala vždy alespoň jedna jeho hra - i letos festival otevírá Lucerna. Od roku 1991 program pravidelně obohacují špičková neprofesionální divadla ze zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy