Nové knihy: Třetí Děti půlnoci, bible alkáčů a e-sever

Marcel Kupka
1. 11. 2012 14:56
Potřetí vycházejí vždy rozebrané Děti půlnoci od Salmana Rushdieho
Foto: Aktuálně.cz

Nové knihy - Děti půlnoci. Skvostný román, kterým se z reklamního textaře Salmana Rushdieho stal jeden z nejváženějších anglicky píšících autorů posledních třiceti let. V těchto dnech vychází příběh Sálima, chlapce s magickými schopnostmi, jenž životem svým a své rodiny vypráví příběh Indie a její cesty ke svobodě, v revidovaném vydání a je naším tipem týdne. Představíme také „bibli ruských alkoholiků" Moskva - Petušky a výjimečný příběh slavného (ne u nás) Argentince  Juana José Saera Pastorek.

Nakonec se podíváme, jak po půl roce funguje žebříček nejprodávanějších elektronických knih Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

 

Salman Rushdie: Děti půlnoci (Paseka)

Foto: Aktuálně.cz

V roce 1981 vydal Salman Rushdie, britský spisovatel s indicko-muslimskými kořeny, svůj druhý román. Těžko říct, co očekával, po nezájmu veřejnosti (čtenářské i odborné) o jeho sci-fi debut Grimmus z roku 1975 možná úspěšný reklamní textař věřil v úspěch. Přišel. Děti půlnoci, alegorický román, vyprávějící příběh Indie z dob získání nezávislosti, se stal jedním z nejoceňovanějších románů posledních tří desítek let - ještě v roce vydání získal Man Bookerovu cenu, v letech 1993 a 2008 byl vyhlášen jako Best of the Booker Prize.

Děti půlnoci zobrazuje barvitou historii tří generací jedné rodiny a dějin Indie od prvního desetiletí 20. století do poloviny let sedmdesátých. Vypravěčem je Sálim Sinai. Narodil se 15. srpna 1947, v den, kdy Indie získala nezávislost. Sálim představuje v Rushdieho podání princip dobra, jeho protikladem je pak Šiva, který ztělesňuje zlo. Oba se narodili přesně o půlnoci, oba mají nadpřirozené schopnosti. Nejsou ale sami. Dětí půlnoci je rovný tisíc a Sálim má kromě jiného též schopnost telepaticky je spojovat.

V Rushdieho Dětech půlnoci se spojuje bravurní vypravěčské umění s magickým realismem, ne nepodobným tomu, který známe z děl autorů latinskoamerických. Po knize, které vyšla v Česku poprvé v roce 1993 v Mladé Frontě a v roce 2009 v Pasece (a byla pokaždé velmi rychle rozebrána), v knihkupectví určitě sáhnete. Salman Rushdie není pouze muž, nad kterým byl za Satanské verše vynesen rozsudek smrti. Patří k zásadním autorům západní literatury posledních tří desetiletí.

 

Venědikt Jerofejev: Moskva - Petušky (Argo)

Foto: Aktuálně.cz

Alkohol. Vodka. Duše, která se trápí. Rusko bylo, je a bude zemí alkoholu a alkoholikům zasvěcenou. Venědikt Jerofejev, ruský spisovatel, měl k alkoholu vždycky blízko, na alkohol nakonec i zemřel (v jednapadesáti na rakovinu hrtanu).

Začal psát jako sedmnáctiletý, uměleckou nesmrtelnost mu přinesla báseň v próze Moskva - Petušky, jíž napsal v roce 1969 a která poprvé vyšla v Jeruzalémě v polovině let sedmdesátých. Ruského vydání se mezinárodně proslavený spisek dočkal až po pádu sovětského impéria v roce 1989. Záznam cesty, kterou (namol opilý) hrdina Věna absolvuje vlakem z Moskvy do Petušek, kniha přezdívaná „bible ruských alkoholiků", je groteskou, z níž probleskují coby náznaky  „vyššího vědomí" Věnovi vizionářské zážitky - hovoří s Bohem i Satanem, anděly na nebi i anděly padlými.

Zajímavé dílo vychází česky poněkolikáté, v roce 2000 je vydalo nakladatelství Větrné mlýny, v roce 2005 pak Pragma. Nové vydání v překladu Milana Dvořáka vychází v nakladatelství Argo.

 

Juan José Saer: Pastorek (Runa)

Foto: Aktuálně.cz

Argentinskou literaturu má český čtenář spojenu především s dílem Jorge Luis Borgese či Abela Posseho, jejichž knihy česky vycházejí více či méně pravidelně. Juan José Saer, autor, kterému v nakladatelství Runy v těchto dnech vychází první český překlad, je tuzemskému čtenáři zatím takřka neznámé.

Za hranicemi střední Evropy je tomu jinak -  Saer patří k významným osobnostem latinskoamerické, potažmo světové literatury, je nositelem mnohých literárních ocenění a autorem 12 románů a 9 sbírek esejů a fejetonů.

Napravit neutěšený stav se  pokouší nakladatelství Runa, které v překladu Jana Macheje vydává román Pastorek (španělsky vyšel poprvé v roce 1982), příběh muže, který na začátku 16. století coby mladík strávil deset let mezi Indiány kmene Colastiné, aby období, kdy se cítil nejšťastnější ve stáří beletristicky zpracoval.

 

E-knihy slaví půl roku vlastního žebříčku

Foto: Aktuálně.cz

Poprvé se na stránkách Svazu českých knihkupců a nakladatelů objevil 9. května, když představil  desítku nejprodávanějších elektronických knih na českém trhu za měsíc duben.

První čtyři pozice tehdy obsadil Jo Nesbo a jeho výborné severské detektivky. Půlrok se s půlrokem sešel a popředí žebříčku se příliš nemění - na prvním místě stále severská detektivka (tentokrát Hakan Nesser  a  Síť z nakladatelství MOBA), na druhém Nesbo.

Elektronické knihy se během posledních dvanácti měsíců staly fenoménem.

Dříve nemyslitelné se stalo normou, eknihy vycházejí běžně ve stejný den jako knihy tištěné, nezřídka i dříve. A mají svůj žebříček. Už celého půl roku. Na stránkách Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy