Nohavica a klasika: Má cenu za Mozarta

ČTK, kul
30. 9. 2006 13:00
Praha - Cenám Divadelních novin dominovala scéna, jež letošní ceremoniál hostila: Dejvické divadlo a jejich hra Teremin.
Jaromír  Nohavica
Jaromír Nohavica | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V kategorii hereckých výkonů získal cenu za titulní roli v této inscenaci Ivan Trojan a naplnil tak svou třetí nominaci po Tháliích a Radokovi. Také v činoherní kategorii putuje ocenění udělované tímto periodikem a společností Sazka do Dejvic: kritici je udělili Petru Zelenkovi za autorství a režii inscenace Teremina.

Ivan Trojan
Ivan Trojan | Foto: Divadlo Na zábradlí

Dalšími oceněnými jsou Jarek Nohavica za překlad libreta Mozartovy opery Cosi fan tutte, poprvé uvedený v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, Libor Vaculík za choreografii baletu Svěcení jara v Národním divadle v Brně a v kategorii alternativního divadla pak Miroslav Bambušek za iniciaci a završení projektu Perzekuce.cz v pražském prostoru La Fabrika.

Ceny se udělovaly pošesté, záznam večera odvysílá Česká televize 13. října. V porotě bylo 27 divadelních kritiků, kteří ohlásili před několika dny celkem 41 nominací v pěti kategoriích.

Petr Zelenka
Petr Zelenka | Foto: Aktuálně.cz

Ceny Sazky a Divadelních novin jsou spojeny s finanční odměnou 150 tisíc korun. Vítěz v kategorii herecký výkon sezony bez ohledu na žánr získává 200 tisíc korun. Ocenění umělci dostávají i diplom z dílny Oldřicha Kulhánka a sošku a šperk, které vytvořil sochař Stefan Milkov.

Vyhlašovací večery byly v předešlých letech spojeny s prezentací tvorby divadel, kde se konaly; to bylo v Ypsilonce, v Činoherním klubu, v Hradci Králové, v Divadle v Dlouhé a v Semaforu. I letošní ceremoniál tak doprovodila montáž z pěti aktuálních inscenací dejvické scény; režisérem večera byl Miroslav Krobot.

 

Právě se děje

Další zprávy