Nixon, Jackie i psi amatéra a profesionála Erwitta

Kultura Kultura
18. 11. 2013 10:40
Fotograf Elliott Erwitt vystavuje v Praze své nejslavnější snímky
Elliott Erwitt: USA, New York City, 2000
Elliott Erwitt: USA, New York City, 2000 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výběr ze své dlouholeté tvorby připravil fotograf Elliott Erwitt osobně - pro nadnárodní síť galerií Leica. Do Prahy se naní výstava dostala ze Salzburgu a ilustruje autorovu bohatou kariéru charakteristickou jemným humorem.

Erwitt sám sebe tituluje „amatérským a profesionálním fotografem zároveň" a díky tomu jsou jeho snímky snadno srozumitelné, ne však prvoplánové. Převážně černobílé fotografie si hrají s vtipem i ironií. Zobrazují klasická místa v novém pojetí, třeba větrem obrácené deštníky milenců s Eiffelovkou v pozadí.

Elliott Erwitt: Santa Monica, Kalifornie, 1955
Elliott Erwitt: Santa Monica, Kalifornie, 1955 | Foto: Leica Gallery

Erwitt je ale jako autor rozpřažen mnohem šířeji - od momentek z každodenního života zachycuje i portréty prominentních osobností nebo psy, pro které má slabost.

Schopnost vidět věci v novém světle a s lehkostí je zachytit vynesla Erwittovi i místo v prestižní agentuře Magnum Photos. Členství mu nabídl v 50. letech slavný fotograf Robert Capa a Erwitt byl od roku 1968 i prezidentem společnosti.

Světoběžnictví měl v krvi odmala. V roce 1928 se narodil ruským rodičům v Paříži, dětství strávil v Miláně a následně před druhou světovou válkou emigroval do USA. Během studia si v Hollywoodu přivydělával vyvoláváním portrétů filmových hvězd, čímž započal svou kariéru profesionálního fotografa. Na konci 40. let se při jednom ze svých pobytů v New Yorku setkal s Edwardem Steichenem, Robertem Capou a Royem Strykerem, kteří následně výrazně ovlivnili jeho tvorbu.

Na výstavě nazvané Personal Best for Leica představuje autor všechna stěžejní témata své tvorby. Snímky významných osobností, kterými se Erwitt proslavil, reprezentují Richard Nixon s Nikitou Chruščovem, Jacqueline Kennedy na pohřbu manžela nebo božská Marilyn.

Elliott Erwitt, Paříž. Ilustrační foto
Elliott Erwitt, Paříž. Ilustrační foto | Foto: Leica Gallery

Na dalších fotografiích pak ukazuje Erwitt své oblíbené psy pózující v Tokiu i New Yorku a konečně jeho charakteristické ironické situace všedního života - třeba obézní muž skrytý zpola za americkou vlajkou nebo polský kněz ve zpovědnici, ke které se na ulici vine dlouhá fronta.

Elliott Erwitt zanechal stopu i v reklamě a filmu, v 70. a 80. letech vytvořil několik dokumentů a sérii komedií pro HBO. Během své kariéry vystavoval v nejprestižnějších galeriích světa, publikoval v časopisech Life nebo Holiday a vydal více než deset autorských knih.

Výstava je v Leica Gallery Prague otevřena do 5. ledna 2014.

Elliott Erwitt: Personal Best for Leica. 8. 11. 2013 - 5. 1. 2014. Leica Gallery Prague, Školská 28, Praha 1

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy