Nejlepší grafiky katalánské avantgardy

kiz
29. 11. 2005 8:00
Praha - Poslední listopadový den začne výstava v Institutu Cervantes v Praze s názvem 50 let grafického ateliéru Joana Barbary.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Představuje výběr, který vytvořil Tristán Barbar z děl nejvýznamnějších umělců, kteří prošli grafickým ateliérem Joana Barbary a ukazuje znovuzrození avantgardy ve Španělsku na počátku 50. let, její rozkvět v 60. a 70. letech a také její podoby v současnosti.

Jde o dosud nejrozsáhlejší výstavu tohoto typu prezentovanou u nás, mezi vystavovanými díly najdeme grafiky od umělců jako např. Joseph Beyus, Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tapi, Miguel Barceló a mnoho dalších.

Joan Barbar je jedním z nejuznávanějších španělských profesionálů v oblasti grafiky a zároveň je sám výrazným umělcem se svébytným výtvarným jazykem. Narodil se v roce 1927 v Barceloně. Barbar se po léta věnoval dvěma aktivitám paralelně, práci grafika ve svém ateliéru a zároveň nikdy nepřestal pracovat na své vlastní tvorbě, kterou prezentoval v rámci kolektivních výstav. Za své dílo obdržel několik ocenění.

V roce 1957 získal stipendium od Francouzského institutu v Barceloně, přestěhoval se do Paříže, kde pracoval s katalánským grafikem Louisem Brasconem a s různými výtvarnými ateliéry (Leblanc, Mourlot). V Barbarově ateliéru spatřily světlo světa nejlepší grafiky poválečné katalánské avantgardy od tak významných autorů jako Joan Miró, Salvador Dalí, Miguel Barceló, Eduardo Chillida, Joseph Beyus a další.

Výstava bude přístupná do 20.1. 2006 a další informace si můžete přečíst zde.

 

Právě se děje

Další zprávy