Ministr odvolal šéfa ČF. Neměl prý potřebné znalosti

Kultura Kultura
7. 5. 2010 13:42
Vladimír Darjanin vedl orchestr od půli roku 2009

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch odvolal ředitele České filharmonie Vladimíra Darjanina. Média o tom informovala Viktorie Plívová z tiskového oddělení ministerstva s tím, že "Darjanin nemá potřebné znalosti pro řízení státní příspěvkové organizace - nejen v oblasti organizační, ale i ekonomické." 

Darjanin nejznámější tuzemské hudební těleso vedl necelý rok, vystřídal právě Riedlbaucha. Ministr úřednické vlády šéfa ČF odvolal jen tři týdny před parlamentními volbami.

Čtěte také:
Melouchář Darjanin válčí s ministerstvem kultury

Důvody odvolání ministerstvo nejprve neuvedlo - neboť to není etické a zákon to nepožaduje. Poté však mluvčí úřadu zaslala vysvětlení, že ministr pozval Darjanina, aby vysvětlil nejasnosti v hospodaření filharmonie v době jeho působení a v rozpočtových výhledech na rok 2011. Šéf ČF však podle tiskové zprávy nebyl schopen odpovědět na žádnou z otázek; pouze opakoval, že odpověď zašle písemně.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Ministra prý zajímal například propad v příjmech z pronájmů v příštím roce, a naopak až několiknásobný růst nákladů. Z diskuze také vyplynulo, že "některé kroky jsou činěny v rozporu se zákonem a státem poskytnuté prostředky jsou neúčelně vynakládány".

„Vladimír Darjanin ve svých vystoupeních opakovaně veřejně lhal. Řadu ataků a osobních invektiv jsem přešel. Pro dobro věci jsem řízení České filharmonie jako naší příspěvkové organizace trpělivě zachovával ve věcné rovině. Ani nyní nejsou důvodem odvolání osobní pohnutky, ale jeho neschopnost řídit filharmonii," vzkázal skrze svou mluvčí ministr.

Dočasným vedením orchestru do doby, než bude vypsáno řádné výběrové řízení, by mohl být pověřen hudební pedagog, publicista a bývalý děkan HAMU Jiří Hlaváč. "Byl jsem neoficiálně dotázán, zda bych se této funkce ujal," potvrdil ČTK.

Melouch a střet zájmů?

Foto: Jan Langer

O odvolání Darjanina se spekulovalo už v prosinci. Ministerstvu se tehdy nelíbil audit České filharmonie, který nechal její šéf udělat. Nyní ministr zopakoval, že audit je samostatnou kapitolou, protože již svojí povahou neodpovídá veřejnoprávní instituci.

Úřadu už dřív vadilo i to, že Darjanin vykonává funkci generálního ředitele této významné kulturní instituce "jako melouch" - jak řekl - a hrozí mu střet zájmů kvůli jeho podnikání.

Darjanin na sebe upozornil už před nástupem do funkce, kdy zpochybil další působení renomovaného Petra Nedomy v čele Galerie Rudolfinum. Proti tomu protestovaly tisíce lidí v petici. Darjanin nakonec otočil a řekl, že Nedoma zůstane ve funkci minimálně do konce roku. V říjnu pak ministr převedl Galerii Rudolfinum ze svazku České filharmonie pod správu Uměleckoprůmyslového muzea.

Informace o odvolání šéfa ČF se znovu objevily v minulých dnech. Ještě ve čtvrtek Darjanin na tiskové konferenci řekl: "Je trapné, že ministr neumí na rovinu říct, co má se mnou za problém. Snad mi to řekne při osobním jednání, na které mě pozval právě na zítřek."

Foto: wikipedia.org

Zároveň v tiskovém prohlášení naznačil, že zmíněný audit hovoří o pochybeních z doby, kdy byl v čele právě Riedelbauch.

Schopný úředník? 

Darjanin absolvoval konzervatoř a Akademii múzických umění. Před šestnácti lety začal působit na volné noze, věnoval se filmu, opeře a reklamě. V roli producenta stál u zrodu televizního cyklu Deset století architektury. Jako generální komisař se staral o českou účast světové výstavě Expo 2005 v Aiči. Založil hudební festival Dvořákova Praha.

Před pěti lety se o schopném, ale podle některých názorů i kontroverzním manažerovi s politickými styky hovořilo jako o možném nástupci zesnulého ministra kultury Pavla Dostála.

"Vladimír Darjanin si rád před politiky hraje na významného umělce a schopného manažera, ačkoliv v pravém slova smyslu a podle mé zkušenosti není ani jedno, ani druhé. Skutečná schopnost pana Darjanina spočívá v prezentaci sebe sama jako pragmatického a úspěšného úředníka," reagoval tehdy režisér Jan Hřebejk. 

 

Právě se děje

Další zprávy