Melouchář Darjanin válčí s ministerstvem kultury

Kultura Kultura, Red Kul, ČTK
18. 12. 2009 21:10
Úřadu se nelíbí letní audit České filharmonie

Praha  - Ministerstvu kultury se nelíbí audit České filharmonie, který nechal udělat její nový šéf Vladimír Darjanin. Vadí mu také, že Darjanin vykonává funkci generálního ředitele této významné kulturní instituce "jako melouch" a hrozí mu střet zájmů.

Spekuluje se o tom, že ministr kultury Václav Riedlbauch, který vedl filharmonii před Darjaninem, ho chce odvolat z funkce. Darjanin se v reakci ohradil, že práci ve filharmonii rozhodně "jako melouch" nemá a pracuje až deset hodin denně.

Čtěte také:
Spojení Galerie Rudolfinum s UPM má obohatit obě strany

Darjanin na sebe upozornil už před nástupem do fuknce, kdy zpochybil další působení Petra Nedomy v čele Galerie Rudolfinum. Proti tomu protestovaly tisíce lidí v petici. Darjanin tak nakonec otočil a řekl, že Nedoma zůstane ve funkci minimálně do konce letošního roku. V říjnu pak ministr kultury Václav Riedlbauch převedl Galerii Rudolfinum ze svazku České filharmonie pod správu Uměleckoprůmyslového muzea.

Auditor bez orientace

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministerstvo se k nynější otázce odvolání Darjanina v souvislosti s auditem přímo nevyjádřilo; spekulace podle Renaty Slámkové nevycházejí z ministerstva. Úřednice nicméně řekla, že podle odborných kruhů se v České filharmonii management nevyznamenává, neboť má vysoké náklady na právní služby či propagaci a nízké příjmy.

Do čela České filharmonie nastoupil Darjanin před půl rokem. V období letních prázdnin prošla filharmonie kontrolou, výsledky auditu poslal šéf ministerstvu. Podle ministerstva jde o ale dokument, ve kterém za 125 000 korun auditor prokázal nedostatečnou orientaci v právních předpisech platných pro státní příspěvkovou organizaci. To mělo za následek neobjektivní hodnocení finančního hospodaření a chybné závěry o údajném porušování rozpočtové kázně při hospodaření s fondy.

"Důvod, proč audit ministerstvo napadá tak razantně, neznám. Asi proto, že popisuje důvody, proč se hospodaření a finanční situace ČF ocitly ve velmi vážném stavu právě v době, kdy ve funkci generálního ředitele působil jako můj předchůdce právě pan Riedelbauch," reagoval Darjanin.

Foto: www.petrkofron.com

Před nedávnem v České televizi tvrdil, že výsledek auditu vyznívá pro Českou filharmonii kladně. "Výsledek auditu oznámím svým zaměstnancům v lednu. Momentálně mám jen náznaky, které ovšem znějí pro zaměstnance dost příjemně, protože bylo zhodnoceno, že jsou tam velmi kvalitní lidé," informoval v rozhovoru pro ČT24.

Ministerstvo také upozornilo, že Darjanin dosud neukončil své aktivity v hudebním podnikání, což prý při svém zvolení slíbil. Darjanin působí podle obchodního rejstříku v několika společnostech, mimo jiné ve společnosti Akademie klasické hudby, která pořádá Dvořákovu Prahu. Jejím intendantem zůstal, protože tyto své aktivity nepovažuje za střet zájmů.

Mám směšný plat

V produkční společnosti DaDa ukončil svoji činnost jako akcionář, ale může v ní dále působit. Jeho akcie byly převedeny na neznámého majitele. Kdo akcie získal, Darjanin neoznámil. V ČT řekl, že novým majitelem není nikdo z jeho rodiny.

"Z těch společností jsem neodešel proto, že jsem netušil, jak směšný plat bude mít šéf České filharmonie. Být ředitelem České filharmonie je pro mě čest, ale k uživení rodiny to nestačí," řekl před několika dny.

Foto: Jan Langer

"Možná se někomu nelíbí, že jsem 'na plná ústa' řekl pravdu o výši odměny generálního ředitele České filharmonie. Zuřivá reakce ministerstva napovídá, že to někomu opravdu vadí," uvedl ředitel České filharmonie ve svém vyjádření. Za "melouch, který mi přináší prostředky na živobytí", naopak označil veškeré své ostatní aktivity.

Umělecká rada České filharmonie se minulý týden obrátila na Riedlbaucha s vyjádřením podpory Darjaninovi. Podle ní neoficiální informace o možném odvolání šéfa filharmonie vnášejí do řad orchestru neklid.

 

Právě se děje

Další zprávy