Ministerstvo kultury ustoupilo, přidá peníze na granty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 2. 2013 5:49
Proti snižování dotací na živé umění se zvedla vlna protestů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Anna Vedralová

Praha - Ministerstvo kultury (MK) přidá peníze na grantové programy. Jeho zástupci jednali s ministerstvem financí, které slíbilo, že potřebnou částku z rozpočtu ministerstva kultury uvolní.

Informoval o tom Jan Vondryska z vedení a správy nových médií MK.

Proti snižování státních dotací na živé umění se v uplynulých dnech zvedla vlna protestů, zástupci ministerstva přislíbili, že se pokusí peníze na granty navýšit.

"Ministerstvo financí přislíbilo po jednáních s ministerstvem kultury vydání souhlasu s tím, aby byla v rámci stávajícího rozpočtu MK uvolněna příslušná částka na posílení objemu finančních prostředků v těchto programech. Ministerstvo kultury tak plní to, k čemu se zavázalo na poradě s předsedy některých grantových komisí minulý týden," dodal Vondryska.

Konkrétní údaje ani čísla však neuvedl.

Suma určená na dotace živému umění měla letos činit přibližně 280 milionů korun oproti loňským 372 milionům korun, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšil.

Zástupci kulturních organizací a příjemci státních dotací na živé umění proto začali připravovat veřejné protesty, aby na klesající sumu upozornili.

Veřejnost o tom chtěli informovat prostřednictvím happeningu před sídlem ministerstva či blokací úřadu.

Zachraňte kulturu 2013

Zástupci kulturních časopisů a výtvarné scény se v minulých dnech obrátili otevřeným dopisem na ministryni kultury a zástupci neziskových organizací v kultuře tímto způsobem oslovili premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Protestující například upozornili, že podpora živého umění od roku 2007 klesla o 56,78 procenta, tehdy na ni šlo 648 milionů korun.

Společně připravili iniciativu Zachraňte kulturu 2013, kterou na Facebooku od neděle podpořily stovky lidí. Stejnojmennou petici podepsali lidé z kultury i vědci.

Ministryně kultury se minulý týden sešla s předsedy grantových komisí, kteří požadují navýšení peněz. Úřad pak slíbil, že se pokusí najít cestu, jak by mohly být prostředky na granty "alespoň částečně navýšeny".

V loňském roce MK několik desítek milionů na živé umění dodatečně poslalo. V rozpočtu úřadu se ale zvyšují výdaje na jeho příspěvkové organizace (loni 64 procent), podíl výdajů na podporu živého umění klesl z někdejších téměř deseti procent na čtyři procenta.

Také podíl výdajů na obnovu kulturních památek klesá, letos by to mělo být 400 milionů, což je šest procent rozpočtu a polovina sumy určená na památky v roce 2009.

Letošní rozpočet ministerstva počítá s výdaji 8,9 miliardy korun, loni výdaje činily 8,4 miliardy. Ministerstvo však upozornilo, že jeho reálný letošní rozpočet je 7,2 miliardy korun; suma 1,7 miliardy je určená na kofinancování projektů financovaných z EU.

 

Právě se děje

Další zprávy