Ministerstvo bere umělcům 100 milionů v grantech

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 1. 2013 19:42
Dotace na živé umění mají klesnout, ministerstvo sklízí kritiku
Foto: Anna Vedralová

Praha - Ministerstvo kultury počítá s tím, že letos rozdělí v grantech na živé umění opět méně peněz než loni. Suma určená na dotace bude letos přibližně 280 milionů oproti loňským 372 milionům, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšuje.

Zástupci kulturních časopisů napsali ministryni kultury Aleně Hanákové otevřený dopis a žádají ji, aby na granty šlo stejně peněz jako před zaváděním úsporných opatření z minulých let. V dalším dopise se na ministryni obrátili i zástupci výtvarné scény.

Počátkem ledna ministerstvo oznámilo výsledky prvního kola letošního grantového řízení. V něm žadatele rozdělili do tří kategorií - na ty, jejichž požadavky zamítli, ty, kterým podporu přislíbili, a ty, kteří dotaci dostanou jen v případě, že na ně ministerstvo bude mít dost peněz. Výsledky grantů slibuje ministerstvo zveřejnit do 28. února.

Foto: ČTK

Proti schválenému rozpočtu na loňský rok by letošní podpora živému umění od státu měla klesnout skoro o sto milionů korun. Během loňského roku ministerstvo kultury několik desítek milionů na živé umění dodatečně poslalo. V rozpočtu ale mají stále větší podíl výdaje na jeho příspěvkové organizace (loni 64 procent), podíl výdajů na podporu živého umění klesl z někdejších téměř deseti procent na čtyři procenta. Také podíl výdajů na obnovu kulturních památek klesá, letos by to mělo být 400 milionů, což je šest procent rozpočtu a polovina sumy určená na památky v roce 2009.

"Jestliže loňská celková suma určená živé kultuře byla stanovena na hranici přežití, výše té letošní je likvidační pro podstatnou část časopisů, akcí, projektů nebo knihoven. Tento efekt je umocněn i zvýšenou spodní sazbou DPH z loňského roku a jejím navýšením i v roce letošním," píší šéfredaktoři časopisů Host, Fotograf, Labyrint, Revolver Revue, Art+Antiques nebo Ateliéru, celkem jich je 28.

O Ateliéru bylo loni hodně slyšet, neboť proti tomu, že ministerstvo dalo výtvarnému periodiku jen třetinu předchozí dlouhodobě udělované státní dotace, protestovala část kulturní obce a před úřadem se dokonce demonstrovalo; ministerstvo na konci roku dotaci navýšilo.

"Česká republika po dvaceti letech své existence prakticky opouští tradici státní podpory kultury běžné ve většině zemí EU, a ministerstvo tak zřejmě hodlá zlikvidovat mnoho celoevropsky i celosvětově respektovaných kulturních aktivit. Pokládáme to za skandální!" píší ministryni zástupci příjemců grantů.

Proti škrtům se ohradila také iniciativa Za Česko kulturní, která vyzvala členy grantových komisí, aby společně "odmítli participovat na likvidaci české kultury a žádali dostatečné navýšení financí".

V minulých letech některé komise v obdobných situacích odstoupily, ministerstvo pak peníze prostě rozdělilo bez doporučení odborníků.

 

Právě se děje

Další zprávy