Spojení Galerie Rudolfinum s UPM má obohatit obě strany

Kultura Kultura, Red Kul
21. 10. 2009 14:20
Petra Nedomu už nebude řídit Vladimír Darjanin
Foto: Jan Langer

Praha -  Dobrá zpráva pro českou kulturu přišla v úterý státního aparátu. Ministr kultury Václav Riedlbauch převedl Galerii Rudolfinum ze svazku České filharmonie pod správu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

O den později ředitelka UMPRUM Helena Koenigsmarková a ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma na první společné tiskové konferenci neskrývali mírné překvapení a neznali odpovědi na všechny otázky, ale spojení - která má "přispět k odstranění dosavadních nefunkčních vztahů mezi odlišnými subjekty fungujícími dosud pod jednou střechou" - hodnotili jako výzvu.

Prostory galerii zůstanou

Pro odborníky ceněného Nedomu to každopádně znamená možnost pokračovat v práci. Zatímco doposud se vyjadřoval k rozporům spíš diplomaticky, nový krok už v pondělí okomentoval jednoznačně: " Podařilo se zachránit Galerii Rudolfinum, která byla odsouzena k zániku. Výstavy budou pokračovat podle plánu a v návaznosti na dosavadní dramaturgii."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V létě se funkce ředitele České filharmonie ujal Vladimír Darjanin, který už předtím zpochybnil jeho další působení v čele galerie. Po odporu odborné obce ho nakonec potvrdil ve funkci do konce roku.

"Teprve teď se ale sejdeme nad společnými plány. Do konce roku musíme převést osoby a majetek galerie," řekla novinářům ředitelka UPM Koenigsmarková. Rozpočty a personální obsazení řeší ministerstvo kultury. Dosavadní prostory, které galerie v budově České filharmonie využívá, jí mají zůstat včetně kanceláří.

"Naše finanční prostředky budou převedeny do gesce muzea. Nikdo z nás však netuší, jakou částku nám ministerstvo udělí pro příští rok. Druhou otázkou je získání sponzorů v nové situaci," doplnil Nedoma.

I proto zatím na příští rok místo obvyklých čtyř výstav naplánoval tři, ovšem věří, že program zůstane zachován. Stávající sezona by měla končit velkým projektem Dekadence.  Galerie má pod novým zastřešením pokračovat v dosavadním programu a „rozvíjet ho s výhledem nově formulovaného poslání evropské kunsthalle".  

Oba šéfové souhlasí, že pro ně nová situace znamená rozšíření prezentace umění i ve smyslu prolínání dosud oddělovaných oborů a témat. Navenek bude nejmarkantnějším styčným bodem především fotografie, které obě instituce v minulosti věnovaly výraznou pozornost. Společně už připravily kupříkladu Sudkovu retrospektivu.

Žena z Východu II, 1983 Olej na plátně 250 x 200 cm
Žena z Východu II, 1983 Olej na plátně 250 x 200 cm | Foto: Georg Baselitz

Podstatným momentem pro Galerii Rudolfinum je zapojení do struktury muzejní a galerijní obce a přímé napojení na stávající vědecko-výzkumné pracoviště - tedy prohloubení odborné práce, ale i další možností čerpání grantů.

Scelování do větších celků navíc patří k trendům i v zahraničí a otevírá prostor pro spolupráci s obdobně koncipovanými institucemi. Nedoma připomenul například situaci v Drážďanech, odkud se už prý dokonce ozvali.

Dekadence může pokračovat

Spojení obou institucí má ostatně historický předobraz na konci 19. století. Sbírky UMPRUM byly tehdy v Rudolfinu trvale vystavovány od roku 1885 do roku 1900, než byla pro UMPRUM naproti Rudolfinu postavena vlastní budova.

Pro UMPRUM to naopak znamená řešení akutního problému výstavních prostor. Galerie Rudolfinum poskytne po přechodnou dobu - než bude nová budova ve Stodůlkách - tzv. Malou galerii. To podle Nedomy může přivést nové návštěvníky než stávající příznivce moderního umění.

Autoportrét, 2008.
Autoportrét, 2008. | Foto: Gottfried Helnwein
Čtěte také:
Darjanin otočil: Nedoma bude v Rudolfinu do konce roku
Na Hirsta se chodí jako na Jacksona. I v Praze
Rudolfinum ukazuje Baselitzovu kocovinu z beztvarosti

Nedoma z galerie vybudoval významnou instituci pracující právě stylem kunsthalle - tedy pořádáním dočasných výstav, nikoli budováním sbírek. Za 15 let existence si galerie vydobyla pevné místo na tuzemské výtvarné scéně.Galerie vznikla v roce 1994, Nedomu jako jejího ředitele tehdy jmenoval ministr. Později byl ředitel galerie podřízen řediteli orchestru.

V minulosti zásluhou Nedomy galerie představila Louise Bourgeoise, Cindy Sherman či Nan Goldin. Retrospektivu Františka Skály vidělo přes 40 tisíc lidí. Před deseti lety se v Rudolfinu konala výstava Hnízda her Petra Nikla. Nedávno skončila výstava Damiena Hirsta, nyní je tu k vidění expozice George Baselitze.

Nedoma v létě řekl, že je připraven výstavní program do roku 2012. Už dřív ale naznačil, že sám by chtěl tak jako tak odejít do konce roku 2013;  do té doby by rád ještě připravil výstavy Billa Violy či Matthewa Barneyho.

 

Právě se děje

Další zprávy