Na Monu Lisu jen s rezervací. Louvre zažívá rekordní nápor turistů

ČTK AFP, ČTK
19. 8. 2019 16:05
K obrazu Mony Lisy každých pár minut přistoupí zhruba dvě stovky turistů s mobilními telefony, aby si co nejvíc užili a zaznamenali každou vteřinu strávenou se zřejmě nejznámějším obrazem světa.
Monu Lisu si přichází prohlédnout většina návštěvníků Louvru.
Monu Lisu si přichází prohlédnout většina návštěvníků Louvru. | Foto: ČTK/AP

Dalších několik set lidí pocítí zklamání, kdykoli pracovníci muzea znovu natáhnou provaz oddělující ty, kteří se na Monu Lisu právě jdou podívat, od těch, kdo ještě musí čekat.

Fronty začínají už před vstupem do Louvru.
Fronty začínají už před vstupem do Louvru. | Foto: ČTK/AP

Agentura AFP popisuje fronty, které dennodenně vznikají v pařížské galerii Louvre. Málokdo z těch, kdo čekají na Leonardovu Monu Lisu, zavadí pohledem o mimořádná díla Petera Paula Rubense, jež zdobí tuto část takzvaného Richelieuova křídla Louvru. Všichni upírají zrak ke konci fronty a k okamžiku, kdy si pořídí selfie s Monou Lisou.

Podle AFP fronta začíná už několik set metrů odsud, před skleněnou pyramidou tvořící vstup do muzea. Tady se návštěvníci shromáždí do prvního z několika zástupů, v nichž postupně dojdou až k Leonardově dílu.

Přístup k němu musel Louvre minulý měsíc na tři dny omezit poté, co byla Mona Lisa dočasně přesunuta do takzvané galerie Medicejských. Na své místo v Sále stavů, který je nyní rekonstruován, se vrátí v říjnu - těsně předtím, než Louvre 24. října otevře očekávanou výstavu Leonardových děl. Její součástí Mona Lisa nebude, přehlídka se koná v menším prostoru.

Čím dál více lidí

Už samotný přesun Mony Lisy do jiné části Louvru vzbudil zájem. Ten se navíc protnul s nárůstem návštěvnosti v letních měsících, kdy turisté do klimatizované pařížské galerie chodili se zchladit.

Obojí provozovatele Louvru přimělo, aby do konce roku zavedli povinné rezervace pro ty, kdo Monu Lisu chtějí vidět.

Už tak naštvaní zaměstnanci muzeum v květnu přinutili na jeden den zavřít - stávku vyhlásili právě na protest proti tomu, že Louvre nezvládá čím dál větší nápory turistů. "Zatímco od roku 2009 se návštěvnost zvýšila o 20 procent, palác se nijak nerozšířil a počet zaměstnanců se stále snižuje," vysvětlil tehdy odborový svaz Solidaires.

Vloni do Louvru dorazilo rekordních 10,2 milionu lidí. Letos lze podle AFP čekat opět o něco vyšší číslo.

Povinné rezervace Louvre zavedl, protože až 80 procent návštěvníků míří právě za Monou Lisou. "Turista, který dorazí bez rezervace, riskuje, že bude dlouho čekat ve frontě a nakonec se na něj vůbec nedostane," varuje zastupující ředitel Louvru Vincent Pomarede, podle nějž už rezervace zřejmě zůstanou natrvalo povinné.

Pomarede si myslí, že jde o trend, který postupně začnou přebírat i jiná světová muzea.

Agentura AFP na místě oslovila několik návštěvníků. Evelyn a Tai, kteří přicestovali z Jakarty a Kualy Lumpur, si dopředu zarezervovali prohlídku Mony Lisy na konkrétní čas, a tak prý nečekali příliš dlouho.

"Dnes je to zorganizované mnohem lépe, než když jsem sem v roce 2000 přijel naposledy," přitakává také Stan, tchajwansko-americký návštěvník, který do Paříže přiletěl z kalifornského San Jose.

Monu Lisu namaloval Leonardo da Vinci začátkem 16. století.
Monu Lisu namaloval Leonardo da Vinci začátkem 16. století. | Foto: Centre de recherche et de restauration des musées de France

Mona Lisa se stěhuje zřídkakdy

Nejvyšší návštěvnost Louvre mívá okolo Velikonoc. Letos se však čísla držela na rekordních hodnotách po celé léto. Přispělo k tomu i doporučení francouzské vlády, aby lidé ve vlnách veder trávili čas v klimatizovaných prostorech, jako jsou muzea.

Vincent Pomarede z Louvru vyjadřuje obavu, že těch zhruba 30 tisíc lidí, kteří denně přijdou za Monou Lisou, už nebude mít čas ani chuť spatřit další cennosti v muzeu - Venuši Mélskou, Niké Samothráckou nebo sbírky francouzského umění z 19. a 20. století.

Než se tak Mona Lisa vrátí do Sálu stavů, galerie se snaží návštěvníky upozornit na další díla Leonarda da Vinciho, stejně jako na své egyptské, starořecké či starořímské exponáty.

K nejoblíbenějším dílům v Louvru patří socha Niké Samothrácké. Pochází z 2. století před naším letopočtem.
K nejoblíbenějším dílům v Louvru patří socha Niké Samothrácké. Pochází z 2. století před naším letopočtem. | Foto: Reuters

A jak dodává agentura AFP, mezitím se muzeum modernizuje. Nedávno například zavedlo systém podobný tomu, který francouzská vláda používá na dálnicích. Také před vchodem do Louvru a na jeho webových stránkách teď visí cedule upozorňující diváky v případě, že je uvnitř plno.

Mona Lisa, kterou Leonardo da Vinci namaloval počátkem 16. století, je v křehkém stavu a už dávno nesmí cestovat do zahraničí. Dokonce i uvnitř Louvru je přemisťována zřídkakdy - poprvé v letech 1992 až 1995, naposledy v období 2001 až 2005 při předešlé rekonstrukci.

Výstava Da Vinciho děl

Velká výstava věnovaná Leonardu da Vincimu začne v Louvru 24. října. Když muzeum v červnu spustilo předprodej vstupenek, zájemci web zahltili a server nakrátko zkolaboval. I pak někteří v on-line frontě čekali přes hodinu.

Vzhledem k očekávanému zájmu nebude možné koupit lístek na výstavu až na místě. "Bude přístupná jen po rezervaci určitého časového okénka. Chceme tak návštěvníkům nabídnout maximální pohodlí," vysvětlil už v červnu mluvčí Louvru.

Součástí přehlídky mají být díla ze sbírek Louvru i kresby, malby, rukopisy, sochy a jiné předměty zapůjčené z Evropy a USA, například z vatikánské Pinakotéky nebo Metropolitního muzea v New Yorku.

Systém rezervací již nejnavštěvovanější muzeum světa využilo vloni při výstavě děl nizozemského malíře Jana Vermeera. V případě Leonarda da Vinciho ale rezervace zahájilo dříve. Muzeum tím chce zamezit tlačenicím, které návštěvníkům brání, aby na exponáty dobře viděli.

Louvre vloni zaznamenal 10,2 milionu návštěvníků, cizinci tvořili tři čtvrtiny. Nejvíc bylo Američanů, zhruba 1,5 milionu, a Číňanů, okolo milionu. Vysoký zájem vzbudila retrospektivní přehlídka děl romantického malíře Eugèna Delacroixe, kterou vidělo téměř 540 tisíc lidí.

Výrazně k loňské návštěvnosti přispěl i videoklip, který v Louvru pod hlavičkou svého společného projektu The Carters natočil manželský pár Beyoncé a Jay-Z. Ti ve videu zpívají před slavnými díly: Leonardovou Monou Lisou, plátnem Napoleonova korunovace od Jacquese-Louise Davida nebo sochou Venuše Mélské.

Videoklip ke skladbě Apeshit vznikl uvnitř pařížského Louvru. | Video: Beyoncé
 

Právě se děje

Další zprávy