Literárního Nobela dostane arabský autor. Nebo Dylan?

rak, krk
6. 10. 2011 7:00
Velkou roli ve výběru prý hrálo arabské jaro

Stockholm/Londýn - Jestli se vyplní předpovědi britských bookmakerů ze společnosti Ladbrokes, vyhraje letošní Nobelovu cenu za literaturu arabsky píšící autor. Vítěze oznámí švédská akademie ve čtvrtek hodinu po poledni.

Začátkem týdne se tradičně rozjela vlna spekulací o vítězi, k nimž patří citace statistik a "zaručeně fungujících" pravidel, stejně jako oprašování minulých favoritů i tipy založené na kurzech sázkových kanceláří.

Skupinu kandidátů na prestižní ocenění letos vede podle odhadů i bookmakerů v Sýrii narozený básník Adonis, vlastním jménem Alí Ahmed Saíd. Do sestavy favoritů patří už několik let, letos mu ovšem nahrávají i "politicky a geograficky korektní hlediska" - a právě jejich "přílišným zohledňováním" v posledních letech často argumentují kritici Nobelovy ceny za literaturu.

Foto: Billboard

Ještě na začátku roku mezi žhavé kandidáty patřil věčný čekatel na Nobela a velikán americké židovské literatury 20. století Philip Roth. Pak se ale v zemích Blízkého východu a severní Afriky rozhořelo arabské jaro a jeden z nejoceňovanějších spisovatelů si bude muset podle sázkařů počkat přinejmenším na příští rok.

"Opravdu si myslím, že letošek bude ve znamení poezie. A bezpochyby bude politicky korektní, pokud vyhraje Adonis," říká Magnus Puke, který má sestavování kurzů v Ladbrokes na starosti.

Za Adonisem se drží další básník, jemuž je víc než osmdesát a o kterém málokdo mimo rodnou zemi ví - švédský autor Tomas Transtromer. Na poslední chvíli ho ale předstihly dvě superhvězdy: japonský romanopisec Haruki Murakami a písničkář Bob Dylan, který měl ještě před týdnem kurz 100:1.

Podle ranních informací Dylan dokonce predstihl Adonise a ve středu se na sedmdesátiletého zpěváka během 12 hodin soustředilo u Ladbrokes 80 procent přijatých sázek - což je jev, který často provázel minulé nobelovské laureáty.

Dále jsou na seznamu favoritů maďarský spisovatel Péter Nádas, další arabsky (a francouzsky) píšící autorka, Alžířanka Assia Djebar, a nejvýznamnější současný korejský básník Ko Un.

Foto: www.zidouta.com

Kancelář Ladbrokes bývá ve svých tipech na vítěze poměrně úspěšná. Například předloni jako jediná tipovala coby možnou vítězku širšímu publiku neznámou rumunskou Němku Hertu Mullerovou; umístila ji na čtvrtém místě hned za trojici věčných čekatelů Amos Oz, Joyce Carol Oatesová a Philip Roth.

Loni ovšem dali Ladbrokes pozdějšímu vítězi, populárnímu Peruánci Vargasu Llosovi, jen kurz 40:1. Ostatní sázkaři ani publicisté jeho jméno ani nezmiňovali. Pravdu měli ti, kdo loni tipovali, že Nobelovu cenu za literaturu získá neevropský autor. Jinak ale nobelovská jury opět zůstala nevyzpytatelná. Nepotvrdilo se, že ocenění zamíří do Afriky nebo ho získá básník. Tato teorie je už dlouho ve hře, protože naposledy dostala cenu za poezii Polka Wislawa Szymborska v roce 1996.

Stálý tajemník švédské akademie Peter Englund před několika dny řekl médiím, že literární jury si letos najala 15 nezávislých expertů na neevropské jazyky a autory, aby čelila obviňování z evropocentrismu (v posledních deseti letech byl sedmkrát oceněn zástupce starého kontinentu). To všechno znovu podporuje šance básníka Adonise, ale také třeba Izraelce Amose Oze, který se doma často vyslovuje ke společenským problémům a je známý svým kritickým názorem na postoj obou stran izraelsko-palestinskeho konfliktu.

Letošní favorit Adonis žije střídavě v Bejrútu a v Paříži, kde učí na Sorbonně. Také je zástupcem Ligy arabských států při UNESCO. Jeho poezie i názory jsou hodně kontroverzní. Zastává názor, že arabský svět musí projít zesvětštěním, nesouhlasí s politizací islámu a Araby pokládá za „vymírající národ". Adonis vydal řadu básnických sbírek (Kdyby jen moře mohlo spát, Stránky dne a noci) i knihy Úvod do arabské poezie a Súfismus a surrealismus.

Cormac McCarthy a bratři Coenové, kteří adaptovali jeho román Tahle země není pro starý
Cormac McCarthy a bratři Coenové, kteří adaptovali jeho román Tahle země není pro starý | Foto: Time

Za prvními  sedmi adepty končícími Ko Unem je silná skupina anglicky píšících spisovatelů. Australský básník Les Murray, Thomas Pynchon, Cormac McCarthy, John Banville, Don DeLillo, Oatesová a Roth.  Mezi ně se vklínil somálský autor Nuruddin Farah.

Julian Barnes, favorit Ladbrokes při odhadování vítěze letošní Man Booker Prize, je na tom ve srovnání s ostatními hvězdami velmi špatně. Stojí téměř na chvostu s kurzem 100:1.

Češi tentokrát v první dvacítce ze 77 kandidátů vybraných sázkovou kanceláří chybějí. Francouz českého původu Milan Kundera, který se v tipech objevuje pravidelně, má  letos šanci 40:1. Stejně jako exprezident Václav Havel 40:1 (pro něj by snad mohlo  mluvit jeho životní výročí, podle jiných už ale šance na literárního i mírového Nobela propásl).

Pokud by platila teorie českých médií, měl by Nobela dostat John Banville. Je totiž letošním laureátem Ceny Franze Kafky, kterou dostali v roce svého nobelovského vítězství Harold Pinter a Elfriede Jelineková.

Jisté je, že trofej získá "žijící autor, který se významně zapsal do světového písemnictví, dokázal světu přiblížit vlastní kulturu a přitom se popasoval s univerzálně lidskými tématy".

 

Právě se děje

Další zprávy