Literární Nobel zůstává doma u básníka Tranströmera

Pavel Kroulík
6. 10. 2011 15:20
Odhady sázkařů se letos způli vyplnily
Foto: Reuters

Stockholm - Nobelovu cenu za literaturu letos získal švédský básník a překladatel Tomas Tranströmer. Hodinu po čtvrtečním poledni to ohlásil stálý tajemník švédské akademie Peter Englund. Porota ho ocenila za "zhuštěné, přesto průzračné obrazy, jež nám poskytují nový pohled na realitu". 

Doma je Tranströmer velmi slavný, v zahraničí ho znají spíš odborné a umělecké kruhy - ostatně jako skoro každého básníka. V posledních deseti letech se poměrně často objevoval mezi tipy na vítěze a švédští novináři čekávali při vyhlášení před jeho bytem. Spolu s cenou přísluší laureátovi 10 milionů švédských korun (1,5 milionu dolarů). 

Největším letošním kandidátem na prestižní cenu byl v Sýrii narozený básník Adonis, vlastním jménem Alí Ahmed Saíd, ale nakonec vyhrál další básník, jemuž je osmdesát. Z předpovědí publicistů a sázkových kanceláří, že vyhraje arabsky píšící autor a zároveň tvůrce poezie, se tedy vyplnila druhá polovina.

Foto: guardian.co.uk

Pravdu neměli ti, kdo tipovali, že akademici budou chtít vyvrátit "obvinění z evropocentrismu". Zafungovala naopak druhá teorie: ta byla ve hře už dlouho, protože naposledy dostala cenu za poezii Polka Wislawa Szymborska v roce 1996.

Tranströmer se každopádně zařadil do skupiny vlivných, ale nikoli masově populárních držitelů Nobelovy ceny. Podle agentur ho "surrealistické verše o záhadách lidské mysli řadí k nejvýznamnějším poválečným skandinávským autorům". V Česku z jeho poezie vyšly pouze ukázky; v roce 1992 v časopise Světová literatura a v roce 1999 pak v antologii Ostrými paprsky. Dvě sbírky mu vyšly ve slovenštině - Básne pre živých a mŕtvych (1999) a Medzi allegrom a lamentom (2001).

Letos se Tranströmer dlouho držel v kursech hned za Adonisem; spolu s japonským romanopiscem Harukim Murakamim a zpívajícím básníkem Bobem Dylanem. Ve středu se písničkář nečekaně vyhoupnul až do čela, ale několik hodin před ceremoniálem ho na špici v kursech kanceláře Ladbrokes vystřídal právě švédský básník a budoucí vítěz. Podle mluvčího firmy jeho kurs upravili poté, co se zvedl počet sázek a dost jich přišlo i ze Švédska.

Čtěte také:
Literárního Nobela dostane arabský autor. Nebo Dylan?

Cena pro domácího autora ja tak vítězstvím i pro britské bookmakery: znamená další potvrzení toho, že kancelář Ladbrokes je ve svých tipech na vítěze hodně úspěšná. Loni sice dali pozdějšímu vítězi, populárnímu Peruánci Vargasu Llosovi, jen kurz 40:1. Ale například předloni coby jediní tipovali za možnou vítězku širšímu publiku neznámou rumunskou Němku Hertu Müllerovou.

I letošní favorit Adonis patřil už dlouho do sestavy každoročně citovaných čekatelů, stejně jako Amos Oz, Joyce Carol Oates a Philip Roth. Letos se navíc v zemích Blízkého východu a severní Afriky rozhořelo arabské jaro, takže mu nahrávala i politicky a geograficky korektní hlediska,  jež podle kritiků hrají v rozhodování jury až přlíliš velkou roli. 

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Tranströmer se narodil 15. dubna 1931 ve Stockholmu. Vystudoval psychologii na tamní univerzitě a po absolutoriu dělil čas mezi profesi psychologa a psaní básní. V roce 1990 utrpěl mrtvici, která ho způli paralyzovala a znemožnila mu mluvit;  přesto pokračoval v psaní. V roce 2004 vydal sbírku The Great Enigma, v níž převažovaly existenciální otázky a které se doma prodalo neuvěřitelných 300 tisíc kusů.

Jeho práce byly přeloženy do 50 jazyků a ovlivnily zejména severoamerické autory. Od 50. let se Tranströmer přátelil s básníkem Robertem Blyem, který jeho dílo překládal do angličtiny. Jejich korespondence vyšla v roce 2001 i knižně pod názvem Air Mail. V létě vyšel Tranströmerovi v angličtině u příležitosti osmdesátin výbor prací z let 1954 - 2004.

Psát poezii začal na studiích a debutoval ve svých třiadvaceti letech s titulem Seventeen Poems. Mezi jeho nejznámější sbírky patří Windows and Stones z roku 1996, ve kterých se inspiroval i zážitky z cest, či kniha Baltics z roku 1974.

Tranströmer byl stylovým pokračovatelem modernistické, expresionistické i surrealistické poezie. Jeho čisté, zdánlivě jednoduché obrazy každodenního života a přírody přinášely mystický vhled do lidské mysli, píše se ve všech jeho profilech. Kromě slova mystická se u jeho poezie objevují i přívlastky smutná, metaforicky bohatá a mnohoznačná. 

Švédští kolegové mu často (a zejména v 70. letech) vyčítali, že ve svém psaní oproti tamní tradici nereflektuje politické a sociální otázky. Tranströmer se ale tyto problémy snažil řešit prakticky ve svém profesním životě: jako psycholog pracoval se závislými, postiženými, dospělými i mladistvými vězni.

V roce 2003 byly jeho verše čteny na shromáždění při uctění památky zavražděné švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové.

 

Právě se děje

Další zprávy