Kovandova instalace láká do prestižního muzea v Madridu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 11. 2012 12:27
Instalaci Jiřího Kovandy ve Španělsku vidělo za týden dvacet tisíc lidí
Foto: Museo Nacional Centro De Arte Reina Sofia

Praha - Instalaci Dva zlaté prstýnky, kterou Jiří Kovanda vytvořil speciálně pro muzeum moderního umění Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía v Madridu, vidělo už za první týden od jejího otevření kolem dvaceti tisíc návštěvníků. Další mají šanci přijít do 24. února příštího roku.

Výstava v Madridu vznikla přímo pro daný výstavní prostor. Instalaci tvoří provázky, které propojují prostor a do kterých jsou zakomponovány dva zlaté prstýnky. Návštěvník je zároveň "hledačem pokladu" i divákem konfrontovaným s otázkou skutečných hodnot věcí, uvádějí pořadatelé. Instalace má nabízet reflexi hodnot, netradiční srovnání obyčejného a levného s výjimečným a drahým metaforicky vyjádřeným provázkem versus zlatým prstenem. Vše má stejnou hodnotu, záleží jen na situaci a interpretaci.

Foto: Vimeo

Mezinárodně známý konceptuální umělec Jiří Kovanda se proslavil minimalistickými, subtilnímu kreacemi, které od 70. let uskutečňuje ve veřejném prostoru. Ve svých akcích z let 1975 až 1978 se zabýval nejjednoduššími možnostmi nonverbální komunikace. Jeho instalace, objektové intervence a od 80. let i malby a kresby parafrázují formální postupy avantgard a často ironicky polemizují s navyklými stereotypy uměleckého světa.

"Jiří Kovanda je výraznou osobností současného evropského umění a velkou inspirací, jak může performativní umění odpovědět na aktuální všeobecné otázky," řekl ředitel madridského muzea Manuel Borja-Villel.

Podle statistické ročenky zpracovávané Art Newspaper stojí madridské muzeum na 15. místě v žebříčku světových galerií s roční návštěvností 2,7 milionu návštěvníků. Zařazuje se tím těsně za Muzeum moderního umění v New Yorku nebo Victoria & Albert Museum London v Londýně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy