Komise vybrala kandidáta na šéfa NG, jméno ale tají

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 5. 2011 21:24
Ministr Besser se k návrhu dostane zřejmě v pátek
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha  - Výběrová komise doporučila ministrovi kultury Jiřímu Besserovi (za TOP 09) na post nového generálního ředitele Národní galerie (NG) jediného kandidáta. Jeho jméno ale zatím tají. Ministr se s návrhem komise podrobněji seznámí zřejmě v pátek. Doporučením komise se ale řídit nemusí.

Desetičlenná výběrová komise, ve které zasedl například historik umění Jiří Machalický nebo náměstkyně ministra Anna Matoušková, jednání ukončila asi po šesti hodinách. "Komise vybrala jméno jednoho z kandidátů, ale do té doby, než se ministr rozhodne, komu nakonec resort svěří, jsme se zavázali mlčenlivostí," řekl Machalický.

Podle mluvčího úřadu Stanislava Brunclíka se ale ministr k návrhu dostane zřejmě až v pátek. "Spekulovat o datu, kdy padne rozhodnutí, je předčasné," uvedl Brunclík. Ministerstvo už dříve oznámilo, že nový ředitel NG bude jmenován do 1. června.

 O post ředitele Národní galerie se uchází historik umění Jiří Fajt, šéf Moravské galerie Brno Marek Pokorný, ekonom Vladimír Rösel a také bývalý poradce tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma Michail Odarčenko.

Trojice Fajt, Pokorný a Rösel se účastnila konkurzu už loni. Výběrová komise tehdy doporučila ministru kultury Václavu Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten tak ale neučinil a rozhodnutí přenechal na svém nástupci. Besser ale konkurz zrušil a vypsal nový.

"S průběhem pohovoru jsem spokojený. Komise byla očividně mnohem fundovanější, připravenější než ta předchozí. Na každého z kandidátů navíc měli celou hodinu, předtím to bylo pod větším tlakem. Věnovali nám tehdy jen asi 30 minut," řekl Rösel.

Jeho slova potvrzuje i další kandidát na post ředitele NG Pokorný: "Rozhodně to bylo tentokrát ostřejší. Více se ptali na ekonomicko-organizační záležitosti."

Ani jeden z nich ale netuší, kdy by mohlo padnout rozhodnutí nebo zdali bude následovat ještě další kolo řízení, například osobní pohovor s ministrem. "Řekli jen, že teď už rozhodnutí záleží na ministrovi. Verdikt prý obdržíme poštou," doplnil Pokorný.

Dosavadní ředitel NG Milan Knížák by měl zůstat ve funkci do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měl se svým nástupcem předávat agendu.

 

Právě se děje

Další zprávy