Knihkupci a nakladatelé napsali poslancům kvůli DPH

7. 7. 2011 21:09
Zvýšení prý nejtíživěji dopadne na učebnice, odborné a překladové knihy
Jáchym Topol na demonstraci za nižší DPH na knihy, 2011.
Jáchym Topol na demonstraci za nižší DPH na knihy, 2011. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Knihkupci a vydavatelé požádali formou otevřeného dopisu poslance, aby se před úterní mimořádnou schůzí seznámili s vlivem daně z přidané hodnoty na knižní produkci.

Obávají se, že plánované navýšení daně v příštím roce z deseti na 14 procent a v roce 2013 na 17,5 procenta ztíží přístup občanů ke knihám a následně v delším časovém měřítku poškodí rozvoj vzdělanosti a konkurenceschopnosti celého národa. Poslanci o DPH podle programu mimořádné schůze ale příští týden hlasovat nebudou.

"Nejtíživěji dopadne na učebnice, odborné a překladové knihy," stojí v dopise, který ČTK získala od tajemnice Svaz českých knihkupců a nakladatelů Marcely Turečkové.

"Celkem 200 milionů korun, které se při zvýšeném DPH podle odhadu ministerstva financí z prodeje knih vyberou navíc, je částka pro státní rozpočet nevýznamná, naopak zúžení knižní produkce může mít v budoucnu vážné důsledky," uvádějí knihkupci a nakladatelé. Apelují na zákonodárce, aby zapomněli na programové rozdíly, odložili pohodlí stranické disciplíny a zabránili hrozící škodě.

Oficiální výzvu na obranu knih na internetových stránkách Svazu knihkupců a nakladatelů podpořilo k dnešku více než 160 000 lidí. Na Staroměstském náměstí protestovalo proti záměru 22. června 500 lidí.

Vláda před časem schválila zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od roku 2013. Nyní je základní sazba 20 procent a snížená, například na knihy, deset procent.

Kvůli růstu sazby tak mohou zdražit kromě knih například i potraviny, léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče či vstupné na kulturní akce. Novelu zákona o DPH už v prvním čtení podpořila i sněmovna. Na programu úterní mimořádné schůze předloha není. Další schůzi poslanci připravují na konec srpna.

Proti navýšení daně vystupuje i ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové). Jít proti vládě ale nedávno v pořadu České televize Otázky Václava Moravce odmítl.

"Dával jsem připomínku k DPH za ministerstvo kultury jako ministr kultury, takže to bylo projednáno ve vládě," uvedl. Kabinet bez ohledu na jeho i další připomínky novelu zákona odsouhlasil.

 

Právě se děje

Další zprávy