Knihkupci a nakladatelé nevzdávají boj o nižší DPH

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 3. 2011 14:40
V nejbližší době chtějí předat politikům petici
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Knihkupci a nakladatelé nevzdávají snahu přesvědčit politiky, že plánované zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u knih může mít devastující účinek na knižní trh a vzdělanost národa.

Stále je možné připojit podpis pod elektronickou petici zveřejněnou na stránkách Svazu českých knihkupců a nakladatelů; zatím ji podepsalo přes 105 000 lidí. Papírové podpisové archy navíc podpořilo přes 25 500 lidí. V nejbližší době se chtějí zástupci knihkupců a nakladatelů setkat s příslušnými politiky a petici jim předat.

Vláda původně plánovala sjednocení DPH na 20 procentech, proti tomu se vzedmula vlna nesouhlasu různých profesních skupin. Koalice se nakonec dohodla, že od roku 2012 se zvýší spodní sazba DPH z deseti na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby - spodní a horní - sjednotí na 17,5 procentech. Politici zdůvodňují změnu nutností financovat důchodovou reformu.

Čtěte také:
Výzva na obranu knih před vyšší DPH má 64 tisíc podpisů

Knihkupci a nakladatelé ale nejsou spokojeni ani se zvýšením daně na 14 a následně na 17,5 procenta. "Autoři tohoto modelu nijak nevzali v potaz argumenty týkající se vážných důsledků jakéhokoli dalšího zvýšení DPH na knihy a tiskoviny," domnívají se nakladatelé. Podle nich nadále hrozí zásadní omezení produkce českých knih, zejména učebnic a odborných publikací. Pro knihy prý znamená postupné zvýšení daně "pomalou smrt".

"Chceme přesvědčit politiky o tom, že by to pro knížky byla skutečná pohroma," dodává předseda svazu Vladimír Pistorius.al Pistorius.

Petici podepsali mnozí významní čeští literáti včetně dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. K iniciativě se přidal také Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, který vyzval knihovny ke zveřejnění petice a informování svých návštěvníků o problematice.

Podle nakladatelů a knihkupců zvýšení DPH u knih povede k horším důsledkům než jen k jejich zdražení, způsobí prý radikální pokles produkce nových titulů, zejména učebnic, odborných publikací a překladů.

Ve většině zemí EU je DPH u knih pod deseti procenty. Vyšší sazbu uplatňuje pouze Dánsko a Bulharsko. Naopak nulové DPH na knihy mají ve Velké Británii a Irsku, mimo EU je to v Norsku a Chorvatsku.

 

Právě se děje

Další zprávy