Klimt odjíždí, Rakušané chystají sbírky

ČTK, Hej
16. 3. 2006 9:00
Vídeň - Pět vzácných obrazů Gustava Klimta se právě z vídeňské národní galerie vrací americké dědičce po původním majiteli.

"Sbohem, Adelo!" komentovala odjezd obrazů po mnohaletém sporu o jejich vlastnictví rakouská média. Reagovala tak na skutečnost, že mezi pěticí obrazů jsou i dva slavné portréty Adely Blochové-Bauerové. 

Za nejcennější je považován portrét nazývaný Zlatá Adela - protože umělec na něm použil zdobenou zlatou folii. Jeho cena je odhadována na 100 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč), celá pětice pak na 250 milionů eur (asi sedm miliard Kč).

Média vyjadřují zároveň přesvědčení, že se obrazy výhledově podaří koupit zpět, aby vynikající Klimtova sbírka ve Vídni zůstala celistvá. Skupiny soukromých sponzorů sbírají prý už prostředky, aby mohly aspoň některé z nich koupit zpátky.

"Obrazy budou po příjezdu do USA nejprve vystaveny v kalifornském Los Angeles County Museum of Art," řekla mluvčí vídeňské galerie Sigrid Sprungová. Jejich prodej v dražbě zatím nehrozí a nová majitelka s dědici vyjádřili rámcový souhlas, že jsou ochotni obrazy rakouské galerii odprodat zpět.

Nejnadějnější z iniciativ, které by chtěly shromáždit prostředky na zpětné odkoupení aspoň některých obrazů, představuje skupina kolem předsedy Svazu průmyslníků Christopha Leitla. K dalším patří sdružení univerzitních profesorů a znalců umění v čele s vídeňským galeristou Johnem Sailerem. Zapojeny jsou i banky a není vyloučeno, že nakonec částečně přispěje i stát; odmítá však nést hlavní břímě odkupu.

Klimtova sbírka ve vídeňském Belvederu je tak nyní poněkud ochuzena, přesto zůstává hodna zhlédnutí. Nechybí v ní obraz Polibek, kdysi považovaný pro svůj sexuální podtext za skandální. Kolekci doplňují i díla Klimtova přítele Egona Schieleho.

 

Právě se děje

Další zprávy