Rakousko naposledy vidělo svého Klimta

ČTK
6. 2. 2006 18:00
Vídeň - Pět vzácných děl Gustava Klimta už se chystá z Rakouska k dědičce do zámoří.

Vídeň totiž musí na základě rozhodnutí mezinárodní arbitráže z poloviny ledna vrátit obrazy devadesátileté Marii Altmannové, dědičce po původním majiteli, pobývající v kalifornském Beverly Hills.

Pět obrazů Gustava Klimta ukradených nacisty za druhé světové války, které byly dlouhý čas ozdobou sbírek galerie ve vídeňském Belvederu, se tak zřejmě už brzy vydá na cestu do Spojených států. Veřejnost si je mohla v rakouské metropoli naposledy prohlédnout o uplynulém víkendu.

O prohlídku byl ve vídeňském Belvederu značný zájem. Navzdory mrazivému počasí se před galerií tvořily dlouhé fronty; o víkendu přišlo přes 8000 návštěvníků. Během dneška pracovníci síně obrazy stáhli z výstavních ploch a uložili do depozitáře.

Rakouský stát si na obrazy reprezentanta vídeňské secese dlouho a vytrvale činil nárok, protože jejich původní spolumajitelka Adele Blochová-Bauerová ve své závěti z roku 1925 prosí svého manžela Ferdinanda, aby je po své smrti předal rakouskému státu nebo národní galerii.

K tomu však nedošlo, protože nacismus přišel do Rakouska dřív a Ferdinand Bloch byl přinucen "odprodat" obrazy státu, aby dostal povolení vycestovat a zachránit se. Ve své závěti z roku 1945 pak odkázal všechen majetek včetně obrazů svým neteřím a synovcům.

Devadesátiletá Altmannová sice vyjádřila ochotu ponechat obrazy nadále v Rakousku, ovšem za sbírku požadovala 300 milionů dolarů. Navíc odmítla možnost, aby se na odkoupení obrazů podíleli soukromí sponzoři. Rakouská vláda minulý čtvrtek její návrh odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy