Kde končí Praha, zeptáme se v Benátkách

Jan Skřivánek
2. 9. 2006 0:00
Praha  - Česko bude na nadcházejícím Bienále architektury v Benátkách reprezentovat Ivan Kroupa a jeho žáci. Letošní téma zní MetaCity.

Architektonické bienále v Benátkách je obdobou slavnějšího bienále výtvarného umění. V někdejších loděnicích benátské republiky Arsenale se koná velká výstava, kterou letos kurátorsky připravuje Richard Burdett; v národních pavilonech v areálu Giardini se představují jednotlivé státy.

Poprvé se architektonické bienále konalo v roce 1975, teprve od 2000 organizátoři skutečně dodržují dvouletý cyklus. Letošní ročník tak nese teprve pořadové číslo deset a koná se od 10. září do 16. listopadu.

Foto: Aktuálně.cz

Tématem je letos město v jeho nejrůznějších významech a souvislostech. MetaCity neznamená jen velkoměsto, ale aglomeraci, která přesahuje tradiční hranice města v urbanistickém i společenském smyslu.Nové struktury a jejich vazby ve stále rostoucích městech, kde architektura nestačí stále většímu množství obyvatel.

"Praha není srovnatelná s velkoměsty v Jižní Americe nebo Asii. Dnes ale tak prorůstá do krajiny čtvrti rodinných domků, průmyslové a obchodní zóny, že nejde říct, kde město končí, a začíná krajina," uvádí Ivan Kroupa. "MetaCity CZ, jak jsme pojmenovali náš projekt, je celá Česká republika."

Základem instalace v československém pavilonu (sdílíme ho se Slováky a v přípravě expozice se obě země střídají) bude konstrukce z lešenářských trubek se šesti projekčními plochami, na které budou promítány diapozitivy studentských projektů i Kroupových realizací; to vše doplněno zvuky velkoměsta i přírody.

Právě snaha dát prostor mladým architektům a studentům byla podle Radomíry Sedlákové z Národní galerie, která je kurátorkou expozice, jedním z hlavních kritérií pří výběru, kdo bude Česko a Slovensko na bienále reprezentovat.

K soutěži NG vyzvala jen ty české a slovenské architekty, kteří jsou zároveň vysokoškolskými pedagogy; vítězný projekt vybrala ze třinácti přihlášených.

Na přípravě MetaCity CZ se společně podílel Kroupův školní ateliér i jeho profesionální praxe Ivan Kroupa architekti. Prezentované projekty budou ovšem podle Kroupy z 99 procent studentskými pracemi.

Foto: Aktuálně.cz

Výstava tak bude zároveň ohlédnutím za třemi roky fungování jeho ateliéru na ČVUT, jenž byl mimo jiné loni vyhlášen ateliérem roku ve studentské soutěži Olověný Dušan.

Na minulém bienále byl československý pavilon jedním z nejnudnějších. Téma Metamorfózy tehdy slovenští organizátoři pojednali jako představení dvou architektů, kteří výraznou měrou ovlivnili československou architekturu 80. let - Aleny Šrámkové a Ferdinanda Milučkého.

 

Právě se děje

Další zprávy