Janáček. Génia připomenou v Brně operní hvězdy

Luboš Mareček
15. 11. 2012 7:24
Brno čeká velkolepé bienále věnované Leoši Janáčkovi
Staatstheater z Norimberka uvede Věc makropulos
Staatstheater z Norimberka uvede Věc makropulos | Foto: staatstheater nuernberg

Brno - Slavné evropské operní domy z Norimberku a Maastrichtu, které cestují jen zcela výjimečně, budou jedním z magnetů mezinárodního festivalu Janáček Brno 2012. V tuzemsku zcela ojedinělé hudební bienále věnované dílu a odkazu tohoto génia začne v pátek 16. listopadu.

Desetidenní přehlídku s exkluzivním programem zahájí v Janáčkově divadle domovská scéna premiérou opery Osud. Méně hrané Mistrovo dílo připravil německý tvůrce Ansgar Haag.

„Janáček je pro mě největším skladatelem dvacátého století. Osud inscenuji co nejvěrněji původní předloze. Moje zpracování odpovídá nově zrekonstruované podobě," sdělil Haag.

Kaťu Kabanovou uvede v Brně Opera Zuid z Maastrichtu
Kaťu Kabanovou uvede v Brně Opera Zuid z Maastrichtu | Foto: Opera Zuid Maastricht

Opera uvedená až dlouho po Janáčkově smrti v roce 1958 je dnes stálou součástí repertoáru divadel po celém světě a v Brně bude ouverturou přehlídky nabité vynikajícími představeními. Opera Osud vznikala v době pro skladatele nesmírně složité. V únoru 1903 mu zemřela milovaná dcera Olga, jen měsíc poté dokončil po deseti letech operu Její pastorkyňa, kterou pražské Národní divadlo odmítlo provést a z níž se posléze stal nesmrtelný hit.

Mezinárodní festival Janáček Brno 2012 s podtitulem Genius loci od 16. do 25. listopadu nabídne osmnáct inscenací Janáčkových oper, orchestrálních koncertů, sborových vystoupení, dopoledních matiné, výstav a dalších doprovodných akcí. Zazní i díla dalších autorů, kteří na Janáčka vědomě navazovali.

„Jde vlastně o přehlídku mapující Janáčka a jeho hudebního ducha či odkaz," komentoval podtitul akce dramaturg a přední janáčkolog Jiří Zahrádka.

Dramaturgie letošního festivalu nabídne kupříkladu opery i smyčcový kvartet neprávem opomíjeného brněnského skladatele Josefa Berga. Dvě jeho opery bude hned druhý festivalový den režírovat Arnošt Goldflam. Tento pamětník autora si zahraje v Bergově Faustovi dokonce osobně roli Ďábla.

Káťu Kabanovou uvede Opera Zuid z Maastrichtu
Káťu Kabanovou uvede Opera Zuid z Maastrichtu | Foto: Opera Zuid Maastricht

Největší pozornost logicky přitahují velké orchestry a operní soubory z Nizozemska, Slovenska nebo německého Norimberku. K očekávaným vrcholům festivalu bude patřit inscenace Janáčkovy opery Káťa Kabanová v režii Harryho Kupfera, kterou v Brně předvede nizozemská Opera Zuid z Maastrichtu. Dirigentem bude Stefan Veselka, který má brněnský původ. Bombastická výprava nabídne jeviště plné bizarních kulis a bláta.

„Na všechna představení vstupenky ještě jsou, ale právě zahraniční hosté jsou nejžádanější," poznamenala mluvčí brněnského Národního divadla Šárka Motalová.

Staatstheater z Norimberka uvede Věc makropulos
Staatstheater z Norimberka uvede Věc makropulos | Foto: staatstheater nuernberg

Z dalších lahůdek je na programu 23. listopadu Staatstheater Nürnberg, který představí Věc Makropulos v režii výrazného operního režiséra Roberta Carsena. I toto představení slibuje výtečnou podívanou. 

Režisér Jiří Nekvasil nabídne Káťu Kabanovou v podání ostravského Národního divadla moravskoslezského. Slovenské Národní divadlo hostuje na festivalu s populárním titulem Její pastorkyňa.

Festival složí poctu ceněnému skladateli, klavíristovi a dirigentovi Erichu Wolfgangu Korngoldovi v koprodukčním česko-německém nastudování opery Zázrak Heliany,  kdy diváci 20. listopadu uslyší pozoruhodné dílo tohoto hollywoodského génia a brněnského rodáka.

Kromě Leoše Janáčka na nejvýznamnějším janáčkovském podniku v zemi zazní dále hudba Viléma Petrželky, Miloslava Ištvana, Aloise Piňose či Pavla Haase. "Klademe si za cíl poukázat na odkaz génia vedle jeho tvorby představit také nejvýznamnější díla těch skladatelů, jejichž život a dílo jsou spjaty s Brnem," dodal tajemník festivalu Pavel Lojda. 

Foto: Aktuálně.cz

Kromě Janáčka věnuje festival velkou pozornost dílu významného brněnského skladatele Josefa Berga, od jehož smrti vloni uplynulo čtyřicet let.

Vedle oper Eufrides před branami Thymén a Johannes doktor Faust v podání Orchestru Berg a v režii zmiňovaného Arnošta Goldflama nabídnou studenti brněnské Janáčkovy akademie múzických umění v Divadle na Orlí Bergovu operu Evropská turistika. Tuto aktovku doplní při preméře 17. listopadu další operní miniaturou Kráska a zvíře od Miloslava Ištvana.

Deset dnů třetího ročníku mezinárodního festivalu Janáček Brno 2012 se uhne třeba i k činohře.  Divadlo Husa na provázku nabídne 21.11. inscenaci Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Leoš aneb Tvá nejvěrnější. Bohatý program lze najít na stránkách www.janacek-brno.cz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy