Jan Kačer bude v Řeznické spílat světu

him
5. 12. 2007 12:13
Na jeviště podruhé míří Bernahrdova hra pro Minettiho

Praha - Na česká jeviště se zase vrací spílání, kterým svět a umění častoval Thomas Bernhard. Pražské Divadlo v Řeznické uvádí ve středu jako svou první premiéru letošní sezóny jeho hru Minetti - Portrét umělce jako starého muže.

Text ve stejném překladu Josefa Balvína před šesti lety uvedl ve Stavovském divadle s velkým úspěchem Otomar Krejča. Zestárlého a odmrštěného herce, který přijíždí o silvestrovské noci zkusit svou poslední příležitost do přímořských lázní Ostende, hrál František Němec. Tentokrát se jeho litanie chopí Jan Kačer pod vedením Viktorie Čermákové.

Režisérka nedávno splnila komerční zadání a uvedla na jeviště Ta Fantastiky muzikál Dáma s kaméliemi, zdramatizovala také nejnovější román Petry Hůlové Umělohmotný třípokoj.

A stejně jako v této zpovědi prostituky jde u Bernharda především o jazyk. Text napsal v roce 1976 jako poctu herci Bernhardu Minettimu. Premiéra hry se uskutečnila v září téhož roku ve Stuttgartu.

Inscenaci režíroval Claus Peymann  - jemuž Bernhard svěřoval většinu premiér svých her - a do titulní role byl pochopitelně obsazen sám Minetti.

Foto: Divadlo v Řeznické

Minetti je zpověď starého herce, který v úsilí o naplnění svého poslání selhal kvůli lidské omezenosti a průměrnosti, ale i kvůli vlastním nedostatkům, ješitnosti a stáří. V Ostende, kam Minetti právě přicestoval, začínají karnevalové oslavy konce roku a lidé se baví.

Jen starý herec čeká na domluvenou schůzku s ředitelem tamního divadla, aby přijal nabídku hrát znovu a po dlouhé odmlce roli krále Leara, jejíž masku vozí s sebou už třicet let.

Zoufalství a osamělost postavy se prolíná do jeho monologu o bezmoci lidské existence, o záhubné i osvobozující moci divadla, o předstírání a hořkosti - která ale neznamená nic jiného než touhu po naplněném životě.

Bernhard (1931-1989) je jedním z nejvýznamnějších i nejkontroverznějších rakouských dramatiků a prozaiků druhé poloviny 20. století. Jeho hry Divadelník, Náměstí hrdinů, Před penzí, Ritter, Dene, Voss, Zdání klame, Lovecká společnost a Velikáni jsou stále častěji uváděny i na českých jevištích.

"Tento Bernhardův text pociťuji jako text kvetoucí. Tento text kvete. Nemám na mysli "kvésti" v eufemistickém smyslu, kvete jako kvete krásná květina nebo ošklivá květina, nebo jako kvete plevel. Pro mne je tento text naprosto tělesný. A lze ho citovat ... hodiny se lze v Bernhardových větách bavit. S těmi větami lze žít," řekl kdysi sám Minetti.

V roli dámy se v Řeznické představí Eva Salzmannová, postavu mladé dívky ztvární Anna Hrnečková, Jan Lepšík si vyzkouší hned několik mužských rolí.

 

Právě se děje

Další zprávy