Ján Brynda probere na Komiksfestu Dějiny sousedství

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 11. 2008 9:42
Manželé Kokešovi vyrazí na spanilou jízdu
Pandemonium: Vojtěch Mašek a Džian Baban gratulují Janíkovi Štulcovi k jeho úspěšné přednášce o žížaloidech konané v ďáblické hvězdárně
Pandemonium: Vojtěch Mašek a Džian Baban gratulují Janíkovi Štulcovi k jeho úspěšné přednášce o žížaloidech konané v ďáblické hvězdárně | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V sobotu v Praze vyvrcholí festival Komiksfest! a stylově tu svou novou komiksovou knihu představí i Vojtěch Mašek a Džian Baban, jedni z loňských vítězů ceny Muriel.

Tu festival uděluje nejlepším počinům na domácí komiksové scéně. Mašek s Babanem ji loni obdrželi hned ve dvou kategoriích.

V kategorii nejlepší strip za Hovory z rezidence Schlechtfreund vydávané v A2 a také v kategorii nejlepší původní scénář za druhý díl komiksu Monstrkabaret Freda Brunolda s titulem Za vším hledej doktora Ženu.

První díl komiksu Monstrkabaret Freda Brunolda nazvaný Sloni v Marienbadu vyšel v roce 2004, druhý díl Za vším hledej doktora Ženu následoval o dva roky později.

Pandemonium: obálka knihy
Pandemonium: obálka knihy | Foto: Aktuálně.cz

Bizarní a kafkovsky tísnivý svět zalidněný groteskními a temnými figurkami ztroskotanců uvedl na scénu mimo jiné chobotnatého úředníka Damiana Chobota, děsivě experimentujícího doktora Ženu či úzkostného novináře Jožku Lipnika.

Příběhy kabaratiéra Freda Brunolda a jeho přátel expandovaly i do dalších uměleckých disciplín - do filmu v podobě ceněného Radia Kebrle Zdeňka Durdila, na prkna Divadla Nablízko a Divadla Bez zábradlí i do bezpočtu dalších aktivit.

Letos Mašek s Babanem na Komiksfestu představí další dílko zapadající do jejich hravého světa, komiksový sešit Pandemonium aneb Dějiny sousedství.

Jde o komiksový seriál, který Mašek s Babanem na pokračování uveřejňovali v příloze Ex časopisu Reflex.

Vystoupení Jána Bryndy

  • 18.11. Brno, knihk. Barvič a Novotný
  • 19.11. Litoměřice
  • 24.11. Praha, Řehoř Samsa
  • 26.11. Hradec Kralove, knihkupectvi Kosmas
  • 3.12. Praha, FRA
  • 7.1.  Ostrava, Librex

Vypráví o malém Janíku Štulcovi, který pravidelně navštěvuje své sousedy, manžele Kokešovy. "V knize ale nalezne čtenářská obec i další materiály," slibují autoři.

Přidanou hodnotu  tvoří mimo jiné vzácné ilustrace z Janíkova tajného deníku nebo technické nákresy několika vynálezů Vládi Kokeše.

Sešit je navíc uveden fundovanou a zanícenou předmluvou odborníka na slovo vzatého. Je jím "přeborník v oboru dějin sousedství, sociolog, ekonom a sociolibrista Doc. ing. Ján Brynda, CSc."

Jeho svérázný blog mohou zájemci najít zde, mohou se také stát jeho kamarády na komunitní síti Facebook.

Ještě předtím se s ním mohou seznámit i osobně, promluví na sobotním křtu knihy.

Pandemonium: ukázka z knihy
Pandemonium: ukázka z knihy | Foto: Aktuálně.cz

Autoři s Jánem Bryndou zároveň vyrážejí i na spanilou jízdu po středoevropských knihkupectvích, kde podivuhodný intelektuál přednese svou vypilovanou přednášku nekonformního charakteru a interaktivní povahy.

"Docent Brynda má ve zvyku ptát se obecenstva na jeho názor, navíc proslul svou mistrnou schopností v rámci sociolibrismu improvizovaně na místě recenzovat knihy, které mu přijdou pod ruku," vysvětlují autoři komiksu.

Knihu vydává nakladatelství Tichý syndikát, které vydalo i dva předchozí komiksy tvůrčí dvojice. V prodeji bude Pandemonium od 8. listopadu.

Spanilá jízda autorů s docentem Bryndou po českých knihkupectvích bude zahájena 8. listopadu. 2008 ve 14.15 hodin v rámci pražského Komiksfestu v Roxy / NoD, Dlouhá 33, Praha 1.

 

 

Právě se děje

Další zprávy