Jak zabít Shakespeara na 101 způsob

Reuters
12. 8. 2006 17:00
Edinburgh - Hamletův Elsinor jako nafukovací atrakce pro děti, Macbeth se Sinatrovými písněmi a při Shakespearovi k snídani se zdarma podává káva a croissanty.
Foto: Aktuálně.cz

I tak vypadají inscenace na letošním divadelním festivalu Fringe.

Festival, který je s dvěma tisíci představeními na 261 jevištích největším na světě, si drží reputaci anarchistické přehlídky a každoročně představuje i bizarní adaptace alžbětinského dramatika.

Více o festivalu Fringe: Divadelní Fringe slaví šedesátku s Čechy

"Je úžasné co všechno Shakespeare snese. Viděl jsem už pár příšerných zpracování a přes všechny schválnosti z toho vyšel zatraceně dobrý příběh," říká ředitel festivalu Paul Gudgin. Jeho zatím nejlepším zážitkem je prý Sen noci svatojánské v disco rytmu na kolečkových bruslích.

Fringe letos slaví šedesátiny a cenu pro nejbláznivějšího Shakespeara dostal Hamlet inscenovaný ve skákacím hradu. Vidět kralevice dánského ve šponovkách, jak říká "být, či nebýt, to je, oč tu běží", a hopsá přitom nahoru dolů, je prý neopakovatelný zážitek.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér William Seawards ale svoji inscenaci Bouncy Castle Hamlet, kterou nazkoušel se společností Strolling Theatricals, obhajuje: "Myslím, že Shakespeare měl smysl pro humor. Možná by nám naše zpracování neschválil, ale my bychom ho už nějak přemluvili."

Dodal, že k netradičnímu zpracování ho přivedla návštěva jedné party, kde děti s radostí dováděli na nafukovacím hradě. Ale pak bylo obtížné najít herce, kteří by pro role byli dost rozjaření.

Jeho inscenace byla zařazena do sekce 101 způsob, jak zabít básníka. Kromě skákajícího Hamleta v ní diváci uvidí Macbetha, ve kterém zní písně Franka Sinatry, Bouři s akrobaty, loutkami a cirkusovými čísly nebo americkou inscenaci Corleone: Kmotr, která vychází z úvahy "co kdyby Shakespeare napsal slavnou mafiánskou ságu?"

Silně kritickým hlasům, které upozorňují na znásilnění slavného dramatika, organizátoři festivalu oponují slovy, že jestli Shakespeare přežije Fringe, přežije už všechno. A jestli z něho byl na hodinách literatury někdo traumatizován, po shlédnutí nových adaptací ho snad vezme na milost.

 

Právě se děje

Další zprávy